mobiel afpakken

Mag een docent de mobiel van een leerling afpakken?

Deze week verscheen van Kennisnet de brochure 'Sociale media en schoolmedewerkers: omgaan met valkuilen'. Alles over social-mediagebruik door onderwijzend (en onderwijs-ondersteunend) personeel, en wat dat betekent voor scholen.

De nieuwe brochure van Kennisnet is meer een boek: omvangrijk, volledig en voor veel scholen veel nieuws, schatten we in. Er zijn ook discussiekaarten bij gemaakt voor intern gebruik in schoolteams of management-teams. Met een handleiding. Mooi document al met al.

Uit de brochure halen we onderstaande vragen over het afpakken van de smartphone door docenten, voor straf of preventiemaatregel om sexting in te dammen bijvoorbeeld. Voor meer informatie, verwijzen we naar de brochure zelf, zie de downloadlink onderaan.

Mag een docent de mobiel van een leerling afpakken?

Nee, een docent mag een telefoon niet ‘fysiek’ afpakken. Hij of zij mag het toestel dus niet uit de hand van een leerling grissen of loswrikken. De docent kan wél eisen dat het toestel wordt afgegeven op straffe van schorsing van de leerling (Art. 13 Inrichtingsbesluit W.V.O.) maar hij mag daar geen geweld bij gebruiken.

Mag een docent een telefoon gedurende een week in beslag nemen?

Er bestaat geen wetgeving die hier iets over zegt. Wel is het zo dat dat scholen straffen mogen opleggen, zolang die ‘redelijk’ en ‘proportioneel’ zijn. Een telefoon een week lang in bewaring nemen is waarschijnlijk disproportioneel. Belangrijk is vooral dat de straf opgenomen moet zijn in de schoolregels, en vooraf bekend moet zijn gemaakt aan de leerlingen.

Mag een docent aanstootgevende foto’s of filmpjes van een telefoon wissen?

Hierover bestaat – juridisch gezien – geen duidelijkheid. Het lijkt te mogen, maar we raden het af. Het is beter om de leerling te vragen om die beelden zelf te wissen, of om contact met de ouders op te nemen. Het is ook verstandig om – in de klas – te vragen, of te bespreken, om de beelden niet verder te verspreiden.

Mag een docent ‘akelige beelden’ (zoals vechtpartijtjes op het schoolplein, of gedoe in de klas) van een telefoon wissen?

Hiervoor geldt hetzelfde als voor de aanstootgevende beelden hierboven: waarschijnlijk mogen ze wel gewist worden (getuige een uitspraak van de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs), maar we raden het af. Omdat je na het wissen geen bewijs meer hebt om aan te tonen dat het gefilmde gedrag niet door de beugel kon.

Mag een docent geluidsopnamen maken in de klas, om te bewijzen dat hij bedreigd wordt door zijn leerlingen?

In principe mogen stiekem gemaakte geluidsopnamen gebruikt worden als bewijs, maar als de school het expliciet verboden heeft, mag het niet (vanwege de arbeidsrechtelijke relatie werknemer-werkgever).  Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, als de docent al alles geprobeerd heeft, en de schoolleiding (werkgever) nog steeds weigert om actie te ondernemen, zou er toch zo’n geluidsopname gemaakt kunnen worden.

De brochure Sociale media en schoolmedewerkers: omgaan met valkuilen gaat over social-mediagebruik door onderwijzend (en onderwijs-ondersteunend) personeel, en wat dat betekent voor scholen. Download hem hier.

Reactie(s) (10)

 1. anoniem (reply)

  29 november 2021 at 09:34

  mijn telefoon moet ik om half 5 ophalen wanneer ik 12:40 uit ben, ik kan dus niet naar huis omdat ik de niet uit me hoofd weet hoe laat de bus rijd. Wie is hier nog meer tegen en wil dat deze regel word afgeschaft.

 2. Kaylee (reply)

  1 september 2021 at 22:28

  Mag een docent je telefoon in een doos leggen die in een kast gaat (de kast gaat opslot) einde van de les krijg je hem terug

 3. Yente (reply)

  13 april 2021 at 22:22

  Stel nou dat als je telefoon word afgepakt door een docent en hij/zij zegt dat je hem half 4 weer mag ophalen maar je moet 2 uur weg om bijv naar de dokter te gaan mag de docent je telefoon dan alsnog houden of moet hij/zij hem dan al terug geven?

 4. Kees (reply)

  25 november 2020 at 11:22

  Mag je docent iedereen zijn telefoon eisen terwijl er geen uitleg wordt gegeven waarom wij worden gestraft? Want we hebben niks gedaan maar elke 2e jaars klas moet hem inleveren zonder reden

  1. Wil (reply)

   4 december 2020 at 17:43

   Alhoewel er in dit stuk staat dat de “De docent kan eisen dat het toestel wordt afgegeven op straffe van schorsing van de leerling (Art. 13 Inrichtingsbesluit W.V.O.).” is dat niet helemaal waar.
   Art. 13 Inrichtingsbesluit W.V.O gaat alleen over schorsing: ” Het bevoegd gezag kan met opgave van redenen een leerling voor een periode van ten hoogste één week schorsen.”
   In het schoolreglement moet beschreven staan dat een leerkracht het recht heeft om telefoons op te eisen. Anders zou elke leerkracht zomaar een regel kunnen gaan bedenken om leerlingen te schorsen. “Ja, Kees jij bent geschorst want vandaag is het dinsdag en jij hebt geen gele sokken aan. ” Dus even het schoolreglement lezen.
   Ik begrijp dat het tegenwoordig normaal is dat iedereen voortdurend een telefoon bij zich heeft, maar als de lessen door al die telefoons voortdurend gestoord of onderbroken worden, dan begrijp ik best dat een leerkracht maatregelen gaat nemen.
   Een gesprek met de leerkracht is de meest gemakkelijke manier om uit te vissen waarom hij / zij dit doet.

 5. Anoniem (reply)

  17 november 2019 at 23:29

  Als je een vierkant rooster hebt mag een afdelings leider dan je telefoon van kwart voor 8 tot half 5 Innemen

 6. Emma (reply)

  24 september 2019 at 20:40

  Hoi ik zit in de derde en heb een vraag. Mag een docent in je agenda kijken? Deze agenda heb ik zelf gekocht en is dus niet van school. Er staan dus ook privé dingen in. Ik hoop dat jullie snel reageren!
  Groetjes Emma

 7. Natalie (reply)

  5 juli 2019 at 11:00

  De oplossing is heel eenvoudig: de school communiceert een eenduidig beleid voor telefoons in het klaslokaal naar leerlingen zowel als de ouders en dan heeft iedereen zich daar gewoon aan te houden. Onderwijs heeft decennialang geslaagd plaatsgevonden zonder telefoons in de klas en de leerling af en toe losweken van zijn apparaat kan helemaal geen kwaad.

 8. Cheyenne (reply)

  4 februari 2019 at 14:20

  mogen ze vragen om de telefoon in beslag te nemen. Ik zit in groep 8 en een leraar heeft gevraagd of ze mijn telefoon mocht hebben. Ik zou het aan het einde van de dag weer krijgen. Ik heb het gegeven maar niet echt vrijwillig. Mag je je eigen telefoon stelen van een docent? Ik vind het oneerlijk dat hun spullen in beslag mogen nemen of gewoon doen. Hoop dat jullie reageren. Alvast bedankt

  1. Wilma (reply)

   5 juli 2019 at 12:22

   Cheyenne ga ervoor meid

   PS laat even weten hoe het afgelopen is

   Groet,
   Wilma en de kids

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 29 maart 2018
Gepubliceerd door: Justine Pardoen
Reacties: 10 reacties