mei
2025

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders
Mobieltjesverbod op school breed gedragen
Ouders en kinderen worden steeds positiever over het mobieltjesverbod dat op de meeste scholen gehanteerd wordt. Maar liefst 88% van de ouders is voorstander van het mobieltjesverbod in de klas. Dit is 27% meer dan voor de invoering van het verbod.
Ook een verbod in de hele school kan op groeiende instemming van ouders rekenen: 56% van de ouders steunt dit. Voor de invoering was dit nog maar 36% van de ouders.
Het onderzoek ‘Ouders over mobieltjes in de klas’ (pdf) is uitgevoerd door Ouders en Onderwijs; er zijn 1143 ouders ondervraagd met een kind tussen 10 en 18 jaar.
Kinderen zijn minder te spreken over het verbod dan ouders, maar ouders merken dat de weerstand afneemt. De meerderheid van de kinderen (53%) is voorstander van een verbod in de klas. In 2024 was dat nog 45%.
Voor een verbod in de hele school bestaat nog steeds geen groot enthousiasme onder leerlingen, al nam ook hier het aantal voorstanders gestaag toe. In 2024 was 17% voorstander van een verbod in de school, in 2025 is die groep gegroeid naar 28%.
Verbod in de hele school neemt toe
Scholen kiezen steeds vaker voor een verbod in de hele school. In 2024 was dit op 30% van de scholen het geval, in 2025 op 36% van de scholen.

Steeds meer ouders zien voordelen van het mobieltjesverbod. Het grootste voordeel is volgens ouders dat hun kind zich beter kan concentreren. Andere voordelen die ouders zien is dat hun kind meer sociale contacten heeft en dat de sfeer in de klas is verbeterd. Eén op de drie ouders denkt daarnaast dat hun kind betere schoolprestaties behaalt door het mobieltjesverbod.
Nadelen van het verbod
De meeste ouders zien geen nadelen van het mobieltjesverbod. Een kleine groep ouders (17%) vindt het vervelend dat ze hun kind niet meer kunnen bereiken tijdens schooltijd. En 16% meldt dat hun kind problemen heeft met het gebruik van de schoolapp.
Voor kinderen die vanwege een medische of andere reden baat hebben bij een mobiele telefoon moeten scholen een uitzondering maken. De helft van de ouders weet echter niet welke regels de school hierover heeft. Scholen zouden dus beter moeten communiceren over de mogelijkheden om uitzonderingen te maken op het mobieltjesverbod.