2
juli
2019
Nieuw verkeersbord - appen naast je fiets - Bureau Jeugd & Media

Gepubliceerd door Frederique Olland in Ouders

Veilig appen naast je fiets: nieuw verkeersbord

Vanochtend reed Frederique Olland in haar autootje en zag ineens groepjes pubers stilstaan naast hun fiets. Ze heeft een voorstel voor een nieuw verkeersbord.

Vanochtend reed ik in mijn autootje op een voor mij vertrouwde route. Maar op het fietspad zag ik iets anders dan anders: pubers die naast hun fiets stil staan in die typische, gebogen houding. Niet één, maar echt een aantal. 

Langzaam drong het tot me door: vanaf gisteren, 1 juli 2019, wordt het gebruik van mobieltjes in het verkeer beboet met een bon van €95,–. Dat lijkt tot deze pubers te zijn doorgedrongen. Goddank!

Verbod geldt alleen in beweging

Het heeft even geduurd, en er is een aantal dodelijke slachtoffers te betreuren, maar het algehele verbod op het gebruik van mobiele elektronische apparaten op de fiets is dus een feit. Nu mag je je mobieltje niet eens meer vasthouden terwijl je fietst. Wel als je stil staat: het verbod op het gebruik van de telefoon geldt alleen voor fietsers in beweging.

Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider infrastructuur bij de Nationale Politie, zegt in het AD dat er meteen bekeurd gaat worden, vooral op drukke fietsroutes. Voor jongeren is dat wellicht het duwtje in de rug om stil te gaan staan op het fietspad. Een prent van €95,– is gelijk aan het gemiddelde bedrag dat jongeren in 2 maanden aan kleedgeld hebben (bron: NIBUD).

Vader Kulkens is blij

Gek genoeg staat het niet feitelijk vast dat het gebruik van mobieltjes op de fiets tot meer ongelukken leidt. Ondanks verschillende onderzoeken, zijn er geen statistieken die waaruit op te maken valt dat appen op de fiets tot meer ongelukken heeft geleid. Maar gevoelsmatig is er een relatie: in het verkeer op je mobiel kijken gaat dan ook vaak fout.

Michael Kulkens is ooit in de Volkskrant “de belangrijkste Nederlandse strijder tegen het gebruik van smartphones in het verkeer” genoemd. Zijn zoon Tommy-Boy overleed in 2015 aan de gevolgen van een auto-ongeluk, omdat hij was afgeleid door zijn mobieltje. Kulkens zegt vandaag in het AD dat hij er “heilig van overtuigd” is dat de wet een succes gaat worden.

Ik hoop ook heel erg dat het een vertrouwd straatbeeld gaat worden, die jongeren (en vele anderen) die bewust stoppen met fietsen om te app’en of hun social media te checken.

Nieuw probleem: nieuwe oplossing!

Tegelijkertijd schept elke oplossing een nieuw probleem: stilstaande fietsers op drukke fietspaden….. Wellicht is het een idee om van die haventjes naast fietspaden te maken, waar je ongestoord kan stilstaan om je appgroepen bij te werken? Het is immers een illusie om te denken dat verkeersdeelnemers minder gaan app’en

We hebben er alvast een verkeersbord voor gemaakt: ‘hier kun je veilig appen naast je fiets’.

Nieuw verkeersbord - appen naast je fiets mag hier - Bureau Jeugd en Media.

Aanvulling 4 juli:

We denken natuurlijk niet dat al die plukjes tieners alleen aan het appen zijn. Er is nog zoveel meer te doen, en juist in groepjes. Zo zou het kunnen dat ze Wizards Unite aan het spelen zijn. Ze fietsen samen naar ‘herbergen’ en ‘vestigingen’ om ingrediënten te verzamelen, spreukenenergie te tanken, tovernaarsuitdagingen uit te voeren en troebelaars te bevechten. Dat u het even weet… 🙂

Gerelateerde berichten
Onderzoek

Waarom wetenschappers nog geen diagnose willen voor problematisch gamegedrag

Lees verder

politie geeft les over sexting
Online jeugdcultuur

Reactie op het advies over sexting van de politie

Lees verder

mediamultitasken Bureau Jeugd & Media
Scholen

De rol van ouders en docenten bij tieners die mediamultitasken

Lees verder

Bureau Jeugd & Media