8
april
2020
Gedragscode videoles

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Scholen

Klieren tijdens de videoles

Corona of niet, leerlingen blijven leerlingen en nu de eerste weken voorbij zijn, blijken ze gewoon dezelfde klierende scholieren te zijn die ze voorheen ook al waren. Op zich is dat een goed teken: ze worden weer meer zichzelf ­čÖé Maar voor docenten is het weer een probleem erbij.

“Leerlingen boeren luid en verstoren de digitale les op andere manieren. Ze melden zich niet of liggen in bed. Ze gedragen zich onbeschoft naar medeleerlingen en docenten, gooien andere leerlingen uit de les en leveren huiswerk niet in.” Dat meldde het Dagblad van het Noorden over De Winkler Prins (school voor voortgezet onderwijs in Veendam). En zo kwam er een oproep van de school aan ouders of ze hun kinderen wilden aanspreken op hun kliergedrag.  “Alle ouders vragen we om dit gedrag met hun kinderen te bespreken en, als het mogelijk is, af en toe eens over de schouder mee te kijken. De huidige omstandigheden zijn geen excuus om school niet serieus te nemen.”

Blijkbaar heeft de oproep van vorige week gewerkt. De school meldt dat het nu beter gaat. “Vanmorgen (7 april) in de vergadering van het managementteam is geconstateerd dat er sinds vrijdag veel verbetering is waar te nemen bij de houding van die leerlingen die het thuisonderwijs voorheen minder serieus namen.”

Er is wel een beetje gedreigd door de school. Leerlingen hebben dat nodig, blijkbaar: “wanneer een leerling zich de komende periode willens en wetens niet serieus inspant voor school, wordt het voor ons aan het einde van dit schooljaar moeilijker die leerling het voordeel van de twijfel te geven.” Kijk, daar kan een ouder thuis mee komen aanzetten, natuurlijk.

Inmiddels heeft de school een eigen gedragscode gemaakt. Zie ook de tips voor veilig videoles geven van Kennisnet.

Tip

We hebben nog een tip voor scholen die hier ook mee te maken hebben: pak het online gedrag breder aan met de lessen uit De InternetHelden (Thema: met aardig doen kom je verder). De lessen zijn op te halen in het kanaal van LessonUp. Ze lenen zich goed voor les op afstand.

Gedragscode

De gedragscode van De Winkler Prins staat inmiddels online op de website van de school. Ook digitaal doen we normaal, staat erboven en de regels zijn gemaakt als acroniem van RESPECT. Tof!

Zijn er al meer voorbeelden van gedragscodes voor videoles? Laat ons weten. Ook als je meer wilt weten over De InternetHelden.

Gerelateerde berichten
zelfregulering voor reclame werkt niet
Onderzoek

Online zien jonge kinderen te veel reclame voor fastfood en snoep

Lees verder

Bureau Jeugd & Media