24
augustus
2023

Gepubliceerd door Marije Lagendijk in Ouders

Leedvermaak voor de likes

Twee nieuwe trends op TikTok en Insta verontrusten ons. Marije Lagendijk en Justine Pardoen schreven erover op LinkedIn, met dit blogje als gevolg.

Angst, paniek, boosheid en totale verwarring. Omdat je ouders zomaar een ei kapotslaan op je voorhoofd. #EggCrackChallenge Dat ziet er zo uit:

Leedvermaak voor de views en de likes.

Een andere: een angstaanjagende foto laten zien van een enge mevrouw met de mededeling: “Kijk schat, dit is je nieuwe juf!”. En dan bij de video de tekst plaatsen: “Hahaha, ze wil nu echt niet meer naar school!”. Nou, dat snappen we.

Hiervoor hadden we al de ‘gooi een plak cheddar kaas op je kind’:

Of: ‘laat je kind alleen in een ruimte met een telefoon waarop een doodenge filter verschijnt’. Deze trends worden veelal op peuters of kleuters uitgeprobeerd en meestal pakt het niet positief uit. Niet voor het kind dan, wel voor de ouder: dit soort filmpjes massaal gemaakt, geliked en gedeeld en dan staat de ouder er gierend van het lachen naast.

Wat denk je zelf?

Een van de meest gestelde vragen tijdens onze ouderavonden is: “Hoe bescherm ik mijn kind tegen online narigheid?” Nou, door dit soort ‘challenges’ in ieder geval zelf niet te doen. Je leert ze al heel jong dat je grenzen van anderen over kunt gaan en dat die ander dat nog leuk moet vinden ook.

Wat denken die ouders nou? De angst en het verdriet van deze kinderen is, ondanks dat ouders het als grap bedoelen, levensecht. En niet onschuldig.

Cultuur

In veel culturen is het normaal om te lachen als iemand iets naars overkomt. Van Amerikaanse slapstick, de funniest home video’s tot Japanse familieshows die gemaakt zijn rond het toebrengen van letsel…. het is bekend. Ook wij lachen om andermans leed. Het afzeiken van mensen die naar onze tv-talentenjachten komen, is gelukkig iets minder hard geworden, maar wat te denken van het grote succes van B&B Vol Liefde? Dat je er met gekromde tenen naar kijkt, is deel van de lol.

Maar met deze prank-video’s met kleine kinderen, die door de ouders zelf op sociale media gezet worden, gebeurt iets anders. Ouders exploiteren hun kinderen die daar niet voor gekozen hebben. In hun onschuld kunnen ze zich niet verweren en ze zien er ook nooit de grap van in. In de meeste gevallen zijn ze zo klein, dat ze niet eens kunnen weglopen uit de situatie (een natuurlijke reflex), omdat ze op het aanrecht zitten, of vastgebonden in een stoeltje. Wat veilig zou moeten zijn – je ouders – wordt onveilig.

Beschaming

Wat ons het meest verontrust, is dat zichtbare gebrek aan verbinding. Je kunt als ouder altijd iets doen wat verkeerd uitpakt. Maar als het om je kind gaat, stop je direct, je troost en herstelt de verbinding en het vertrouwen. Maar nee, hier blijven mensen filmen en lachen en kijken er nog eens naar, ze editen de boel en besluiten dan dat om het online te zetten. Driemaal af.

Dit soort ervaringen hakken er diep in. Vanuit onbegrip en de onveiligheid, ontstaat diepe schaamte die diep doorwerkt in een leven en op onverwachte momenten weer kan opduiken. De beschaming en eenzaamheid hadden voorkomen kunnen worden.

Stop met het gebruik van je kinderen voor likes en views, is onze oproep. Het leven zelf zorgt al voor genoeg moeilijke ervaringen. Daar hoeft je als ouders echt niet nog een schepje bovenop te doen.

Gerelateerde berichten
Onderzoek

Met minder sociale media verbetert je zelfbeeld

Lees verder

Campagne Helpwanted - Ik bepaal zelf - Bureau Jeugd en Media
Online jeugdcultuur

Nieuwe campagne Helpwanted.nl

Lees verder

Bureau Jeugd & Media