19
mei
2017
Leesrace leert kinderen sneller lezen

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Het jonge kind

Leessnelheid kun je vergroten met een app

De app Leesrace is binnenkort ook beschikbaar voor thuis.

Zwakke lezertjes zijn vooral trage lezers. Daar kun je iets aan doen door veel te oefenen, maar dat werkt vaak erg demotiverend: het is saai. Daarom is gekeken naar een manier om met een app dit te ondervangen. Leesrace is een app, die speciaal ontwikkeld is om de leessnelheid te oefenen op een manier die wel leuk is. Kinderen vinden het leuk door ingebouwde game-elementen.

Beter worden dan de vorige keer

Het oranje onderzeebootje laat zien hoe snel het kind leest. Het moet sneller proberen te zijn dan het grijze bootje. Het grijze bootje reist op de gemiddelde snelheid van het kind in vorige leessessies. Hierdoor is het kind in competitie met zichzelf. Als het kind zo steeds beter wordt, wordt het onderzeebootje een auto, een helicopter, een raket, en uiteindelijk een ruimteschip.

Hier vind je een illustratie (de video kan helaas niet worden ingebed).

Uit onderzoek blijkt dat het werkt. Kinderen uit groep 4 die met de app werkten, (het was de groep zwakste leerlingen), gingen er met een paar uur oefenen al flink op vooruit. En de effecten waren een paar weken later nog te zien, en ook bij andere woorden dan waarmee geoefend was. Tot nu toe was de app alleen nog beschikbaar voor scholen die meededen aan het wetenschappelijk onderzoek. Maar binnenkort komt de app ook beschikbaar voor de markt.

Meer over het onderzoek op Kennisnet. Het wetenschappelijke artikel is recent gepubliceerd.

Gerelateerde berichten
vloggen - Bureau Jeugd & Media
Ouders

Vloggers en YouTubers (3) – vloggen en de werkelijkheid

Lees verder

geldezel
Online jeugdcultuur

Geldezels worden nu ook geronseld via Instagram

Lees verder

vrijeschool na corona
Scholen

Vrijeschoolonderwijs op afstand: digitale revolutie of digitale ramp? Een landelijk onderzoek

Lees verder

Bureau Jeugd & Media