27
september
2017
Stappenplan sexting

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Scholen

Nieuw: toolkit sexting van L.O.V.E Online

Toolkit Sexting van L.O.V.E Online helpt jongeren bij veilig online contact

Vandaag introduceren Soa Aids Nederland en Bureau Jeugd en Media samen met Rutgers en anderen L.O.V.E Online. Een toolkit voor het praktijkonderwijs en vmbo over sexting, grooming en online veiligheid. Het is een nieuwe special bij Lang Leve de Liefde, een breed en effectief lespakket over liefde, relaties en seks. Doel van L.O.V.E Online is om de signalering van online incidenten rond liefde, seks en relaties op middelbare scholen te verbeteren en de ontwikkeling van schoolbeleid over online veiligheid te stimuleren.

De Toolkit bestaat uit:

  • een handleiding, een stappenplan: ’Wat doe je als er op school seksueel getinte beelden van een leerling wordt gedeeld?’
  • een magazine voor leerlingen
  • filmpjes
  • een informatiefolder voor ouders.

Sommige jongeren delen seksueel getinte beelden en veel jongeren hebben wel eens sexy foto’s ontvangen. Sexting kan leuk en spannend zijn, maar wordt vervelend als beelden worden doorgestuurd (dat noemen we ook wel: shame sexting, zie onze blogserie hierover). Hoe begeleid je als ouder of docent die hiermee in aanraking komen om hier verantwoord mee om te gaan? En wat doe je als school als er seksueel getinte beelden rondgaan? Met de ingrediënten uit de toolkit worden jongeren zich bewust van wat ze doen en kunnen ze beter keuzes maken over het aangaan van online contacten.

Veilig online contact, grooming en sextortion

Vanaf 27 september is de Toolkit L.O.V.E Online te gebruiken. Het stappenplan Sexting kan ingezet worden als een ‘EHBO kit’ op scholen. Bijvoorbeeld om snel alle acties op een rij te krijgen na een incident om de sociale veiligheid op school te herstellen.

Voor leerlingen zijn er twee lessen gemaakt, waaronder les 2: #online: hou het veilig! Over veilig online contact, online profielen, grooming en sextortion, hulp vragen en hulp bieden. Jongeren kunnen oefenen met verschillende situaties die online voorkomen, bijvoorbeeld: ‘Iemand in de appgroep zegt steeds dat je lelijk bent. En dat niemand met jou wil zoenen.’ Wat doe je? En aan de hand van het verhaal van Denise wordt verteld over grooming. Zij dacht dat ze contact had met een leuke jongen, maar dat bleek anders te zijn.

In de ouderfolder vinden ouders tips om met hun kind te praten over social media, sexting en grooming. Hoe begin je erover? Hoe houd je het gesprek prettig? Ook vinden ouders meer achtergrondinfo over sexting en grooming op basis van actueel onderzoek en verwijzingen naar handige websites.

Ondersteunende workshop voor docenten

Scholen die ondersteunende workshops willen verzorgen voor docenten, kunnen contact opnemen met Bureau Jeugd & Media via info@bureaujeugdenmedia.nl of door het invullen van een contactformulier op deze site.

Toolkit L.O.V.E. Online is een product van Soa Aids Nederland en Bureau Jeugd & Media, in samenwerking met Rutgers, Helpwanted.nl, Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit, Universiteit Maastricht, Mijn Kind Online, ZonMw, ECP en vele docenten en leerlingen.

Gerelateerde berichten
Trimbos praatplaat gamen - Bureau Jeugd en Media
Ouders

Praatplaat voor ouder en kind over gamen

Lees verder

Bureau Jeugd & Media