sexting stappenplan Bureau Jeugd & Media

Stappenplan ‘omgaan met sexting’

Op het symposium ‘Met alle respect’ deelden we in onze workshop ‘Sociale Veiligheid 2.0’ een stappenplan uit voor het omgaan met naaktfoto’s (sexting) op school. Door de zes helder omschreven stappen te volgen en te vertalen naar de eigen situatie, werkt u aan het beperken van de eventuele emotionele schade voor betrokkene(n) en het herstellen van de rust en sociale veiligheid op school. Een onmisbaar instrument voor scholen dus. Zie ook het advies van de VO-Raad (Leidraad omgaan met online verspreiding ongewenste beelden – pdf).

Dit stappenplan (gemaakt door Solange Jacobsen en Jacqueline Kleijer) werd zo enthousiast ontvangen dat deze direct gefotografeerd en verspreid werd. Waarmee de werking van sociale media maar weer eens benadrukt wordt. De behoefte bleek groot en daarom hebben we een versie gemaakt die vanaf nu te downloaden is. Hoort, zegt het voort (share, RT enz.).

Voor informatie, zoals ondersteuning bij implementatie, kunt u contact met ons opnemen. We denken graag mee. Het contactformulier vindt u hier.

Klik hier om het Stappenplan ‘Help, er circuleert een naaktfoto/seksfilmpje op mijn school’ te downloaden.

Naschrift 3 juni 2016

Om best practises te kunnen delen met andere landen binnen de EU is het stappenplan vertaald! Vanaf nu ook beschikbaar in het Engels.

Naschrift 27 september 2017

Sinds 27 september maakt het Stappenplan Sexting deel uit van de nieuwe Toolkit sexting voor het vmbo: een nieuwe special bij Lang Leve de Liefde, een breed en effectief lespakket over liefde, relaties en seks. Zie www.stappenplansexting.nl

Reactie(s) (8)

  1. Pingback: #SID2016: Een sexy selfie, het nieuwe normaal? - Staging

  2. Pingback: Verslag #SID2016: Een sexy selfie, het nieuwe normaal? | Saferinternetday

  3. Pingback: #SID2016: Een sexy selfie, het nieuwe normaal? – Mediawijzer.net | Manuela Bazen-Steenkamp

  4. Pingback: Sexting: de beste artikelen met info, gesprekstips én hulp

  5. Pingback: Sexting en online porno » (online) weerbaarheid voor kinderen

  6. Pingback: Mediawijsheid voor schoolbestuurders

  7. Marijke Naezer (reply)

    21 juli 2015 at 14:30

    Wat een mooi stappenplan!

    Wel vind ik het jammer dat de naam “Stappenplan omgaan met sexting” is; sexting is immers veel meer dan enkel de ongewenste verspreiding van naaktfoto’s/seksfilmpjes. Door een verzamelterm te gebruiken voor een heel specifieke activiteit wordt bijgedragen aan het bestaande beeld van sexting als zijnde eng en gevaarlijk. Dat is jammer en gaat ook voorbij aan de veel kleurrijkere ervaringen van jongeren. Wellicht nog een overweging waard?

    Hartelijke groet,
    Marijke Naezer, promovendus Institute for Gender Studies, Radboud Universiteit Nijmegen (onderzoek jongeren en seksualiteit op sociale media)

    1. Justine Pardoen (reply)

      2 augustus 2015 at 23:07

      Je hebt een punt: in de uitleg die er straks in de interactieve versie komt, zullen we daar dieper op ingaan. Overigens hebben we om de reden die jij noemt, de problematische vormen van sexting eerder in onze blogserie ‘shame sexting’ genoemd, juist om dat onderscheid te maken. Zie hier voor de start van die blogreeks: https://www.bureaujeugdenmedia.nl/shame-sexting-is-een-groepsding/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 8 juli 2015
Gepubliceerd door: Justine Pardoen
Reacties: 8 reacties