mei
2019
Gepubliceerd door Klaartje Schüngel in Ouders
Als je puber alleen nog maar online is…
Wat als je tiener alleen nog maar online is en niets anders meer doet dan gamen of Insta, en ‘ga buiten spelen’ niet meer werkt… Wat doen kinderen tussen 12 en 15 jaar als ze níet online zijn tegenwoordig eigenlijk nog? We geven ouders tips voor het aanreiken van alternatieven.
Menig ouder maakt zich zorgen over de grote aantrekkingskracht die sociale media en games hebben op hun puberzoon of -dochter. Waar hun kind ook heen gaat, de smartphone reist mee. Natuurlijk bieden deze nieuwe media vele voordelen. Ouders maken er zelf net zo dankbaar gebruik van. Maar wat doe je, als je het idee hebt dat je kind isoleert, obsessief gamegedrag vertoont of een zeer eenzijdige online interesse aan het ontwikkelen is?
Reik alternatieven aan
Tijdens ouderavonden in het voortgezet onderwijs is het een terugkerend onderwerp: ‘hoe krijg je ze nog achter het scherm vandaan?’ Ze krijgen dan eerst de vraag: is het écht zo erg? Het is goed je eigen zorgen te onderzoeken. Waar zijn ze op gebaseerd? Wat neem je waar? En dan: wat zou je willen dat er gebeurt, en waarom?
Dan: help ze met het vinden van alternatieven. Ga open en nieuwsgierig het gesprek aan met je kind en onderzoek samen welke alternatieven tot de verbeelding spreken. Stimuleer je kind hier vervolgens stappen in te ondernemen.
Citaat van een ouder:
“Ik ken weinig meiden die langdurig gamen, maar in plaats daarvan bevinden ze zich op social media en kijken ze graag Netflix. Daarvan afblijven lukt, als ze samen dingen ondernemen. Al dan niet op eigen initiatief.”
Welke offline-activiteiten passen eigenlijk bij jongeren van 12-15 jaar?
Maar welke offline activiteiten doen jongeren in de leeftijd 12-15 jaar in hun vrije tijd, naast het verplichte huiswerk en het gezonde sporten? Ze zijn nog te jong om naar discotheken te gaan, hebben nog beperkte vrijheden en de echt leuke baantjes zijn pas beschikbaar vanaf hun zestiende. Ze zijn te groot voor een servet, te klein voor een tafellaken. Niet eenvoudig, hoor!
Chillen
Een rondgang onder ouders met kinderen in de leeftijd 12-15 jaar leerde ons het volgende. Dit doen ze graag: op vrijdag- en zaterdagavond met een groep vrienden en/of vriendinnen afspreken en samen:
- Chillen met chips, frisdrank, pizza
- Netflixen
- Spotify luisteren
- TV kijken
- Slaapfeestjes/logeerpartijtjes
Een ouder:
“Wat wij vroeger hadden met Willem Ruis, is nu samen naar The Voice en Wie is de Mol kijken.”
Sommigen zoeken hierin grenzen op. Dan gaat het chillen gepaard met alcohol, sigaretten en drugs…
Een ouder:
“Liever dat mijn zoon (15) thuis gamet en zijn vrienden in Fortnite ontmoet, dan dat hij met klasgenoten gaat chillen met bier en Breezers.”
Activiteiten binnenshuis
Met vrienden of vriendinnen afspreken en samen:
- Koken
- Bakken
- Spelletjes spelen
- Knutselen
- Make-uppen
- Dansen
- Video’s opnemen en editen
Een ouder:
“We hebben onze keuken op vrijdagavond opengesteld voor mijn dochter (12) en haar vriendinnen. De meiden doen inspiratie op Instagram en Pinterest op en maken de mooiste creaties. Inmiddels bakken ze op toerbeurt bij elkaar. De andere ouders genieten net zoals wij van het gekokkerel en gelach in de keuken. En we hebben elk weekend wat lekkers bij de koffie.”
Betaalde activiteiten buitenshuis
Met vrienden / vriendinnen afspreken en samen:
- Naar de bioscoop
- Shoppen
- Naar Starbucks
- IJsje eten
- Uit eten
- Naar de disco (als je er als 16+ uitziet)
- Bowlen
- Minigolven
- Zwemmen
- Naar concerten
Een ouder:
“Ze zijn ook al naar de disco gegaan. Officieel vanaf 16 jaar, maar in de praktijk gaan daar 14-jarigen heen.”
Sport en kunst
- Instrument bespelen
- Tekenen / schilderen
- Zingen
- Acteren
- Optredens (band, toneel)
- Sporten: trainen en wedstrijden spelen
Een ouder:
“Op zondag gaan ze soms naar de hockeywedstijden van heren/dames 1 kijken. Dan zijn ze in ieder geval een paar uurtjes buiten met vrienden. De telefoon gaat natuurlijk wel mee.”
Gratis activiteiten buitenshuis
- Voetballen op een pleintje/grasveldje
- Rondhangen op de voetbal- of hockeyclub
- Rondhangen in een speeltuin of op een bankje in de buurt
- Skateboarden
- Fietsen
Baantjes:
- Oppassen
- Reclamefolders rondbrengen
- Krantenwijk
- Schappen vullen
Een ouder:
“Onze buurjongen bracht reclamefolders rond. Omdat hij nu in het eindexamenjaar zit, heeft onze zoon (14) zijn baantje overgenomen. Hij heeft dit zelf geregeld. Het is echt leuk om te zien hoe verantwoordelijk hij zich voelt om deze folders op tijd te bezorgen. Ik hoef hem er niet eens aan te helpen herinneren.”
Smartphone binnen handbereik
Maar maak je geen illusie, want de smartphone blijft altijd binnen handbereik. Of ze nu in de keuken aan het bakken zijn, reclamefolders rondbrengen of chillen, de leuke momenten worden vastgelegd en gedeeld met vrienden op sociale media. Maar het gaat er vooral om dat ze ervaren dat er ook andere leuke activiteiten te doen zijn en dat ze leren een gezonde balans te vinden tussen online en offline activiteiten.
Heb je andere tips? Laat het ons weten.
Succes!