23
april
2020
digitale hulpmiddelen gehandicapten

Gepubliceerd door Gastblogger in Ouders

Corona en digitale hulpmiddelen voor gehandicapten

Ouders en begeleiders van gehandicapten improviseren nu met het inzetten van digitale middelen voor het houden van menselijk contact. Elke dag vraag nieuwe creatieve oplossingen. Net als verpleeghuizen, zitten woonlocaties op slot. Hoe houd je dan contact met je familielid? Kinderen en jongeren kunnen ook niet meer naar de dagopvang. Ze zijn nu thuis: hoe zorg je voor voldoende afleiding en structuur?

Linda Vergouwen, ook bekend als de SocialMedia Juf geeft en paar tips vanuit haar ervaring met de gehandicaptenzorg.

Nieuwsmedia

Voor mensen met een verstandelijke beperking is nieuws moeilijk. Al dat nieuws over het bedreigende coronavirus kan te overweldigend zijn. Taalgebruik is ook lastig. Zorg dat ze niet te veel zien en horen en leg ze belangrijke informatie goed uit. Zoek naar bronnen die aansluiten op het niveau. Zoals op de website van Steffie. Op de Facebook- pagina van Kennisplein gehandicaptensector worden regelmatig handige bronnen geplaatst die ingezet kunnen worden. Zie ook de website van de VGN.

Tip: Corine Matser maakt tekeningen met heldere uitleg van de persconferenties zie ze gratis deelt. Erg bruikbaar! Deze is van de laatste persconferentie (21 april 2020):

tekening persconferentie Corine Matser

Sociale media

Sociale media is voor veel mensen met een beperking al heel toegankelijk. Als ze het nieuws volgen de socials, dan krijgen ze ook veel onzin te zien. Nepnieuws, fake news, complottheorieën, alles komt voorbij. Zo zijn er artikelen die beweren dat het vasthouden van je adem corona zou genezen. Of dat corona is ontstaan in de buurt van 5G-masten. Praat dus extra met elkaar over wat je gelezen en/of gezien hebt op internet, of je daar bang van wordt en wat er waar is en niet.

Tip: Een goede website om te volgen zodat je zelf weet wat waar is en wat niet, is Nieuwscheckers.nl.

Vertel dat er mensen bestaan die er plezier in hebben om anderen bang te maken. Ze genieten van de bange of boze reacties van anderen. Dit soort mensen noemen we ook wel trollen. Een trol zit dus eigenlijk te stoken en plaatst ook graag veel negatieve comments bij een bericht om juist al die heftige reacties uit te lokken. Zulke mensen moet je niet geven wat ze willen (don’t feed the trolls – heet dat in internettaal). Reageer er dus niet op.

Tiktok is in razend tempo populair aan het worden bij mensen met een verstandelijke beperking. Tiktok is een app waarin korte filmpjes getoond worden met muziek. Besef dat momenteel ook hier de meeste filmpjes nu over Corona gaan. Er worden spottende, humoristische filmpjes gemaakt rondom corona. Voor sommige mensen met een verstandelijke beperking kan deze humor moeilijk te begrijpen zijn. Zij nemen deze informatie tot zich als waarheid. Meekijken en erover praten is hierbij dus zeker helpend.

Gamen

We kunnen het plezier van gamen combineren met de noodzaak om in beweging te blijven. Als er nog geen spelcomputer in huis is, is het misschien nu een overweging waard deze aan te schaffen. Zo kun je thuis Zumba lessen volgen, dans je mee op Lets dance en zijn er speciale work-out-spellen.

De gamewereld biedt een aangename afleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook omdat er even niet wordt gesproken over corona. In de gamewereld kan je fantasie weer even op een andere manier geprikkeld worden. Maar je kunt ook boosheid en frustratie afreageren met een potje virtueel boksen. Niks mis mee om nu in games een uitlaatklep te vinden. Mensen met een verstandelijke beperking hebben zulke uitlaatkleppen nodig. Kijk samen goed naar het type spel waar je voorkeur naar uit gaat. Er zijn games voor Killers (schiet spelletjes)  en games voor ontdekkers (adventure games).

Daarnaast kun je games ook inzetten in het contact houden met elkaar. Er zijn verschillende spellen op de markt waarbij je samen kunt spelen met je vrienden. En vind je het heel belangrijk om te presteren? Dan zijn er ook games waarbij je levels moet halen om verder te kunnen. Op ieder spel vind je een PEGI-leeftijdsadvies. Net zoals bij films vind je er de symbolen van geweld, seks, angst etc. Zie ook www.kijkwijzer.nl

TIp: Kijk eerst samen op YouTube te kijken naar video’s van een bepaald spel. Er staan verschillende video’s die een goede indruk geven wat je van het spel kunt verwachten.

Devices

In deze tijd overweegt u misschien de aanschaf van een smartphone, tablet of ipad. Voor mensen met een verstandelijke beperking die nog nooit gewerkt hebben met deze techniek, behoeft dat soms extra aandacht. Het swipen op een scherm kan voor sommige mensen problemen met zich opbrengen. Vooral bij mensen met een verminderde fijne motoriek is dit een hele uitdaging.

Swipen leer je met heel veel geduld en in sommige gevallen is het niet haalbaar. Voor ouders en begeleiders ligt hierin een uitdaging om op de juiste manier te begeleiden. Bij sommige smartphones is er de mogelijkheid om de aanrakingsgevoeligheid te verhogen. De smartphone van Samsung a50 heeft bijvoorbeeld deze mogelijkheid, weet ik. Mogelijk zijn er nog meerdere modellen die dit bieden, dus vraag erna bij aanschaf. Door de aanrakingsgevoeligheid te verhogen is de kans op succes al een stuk groter. Het aanleren van swipen kun je het beste doen volgens het principe:

  • Stap 1: Eerst doet de ouder/begeleider het voor, de ander kijkt
  • Stap 2: Je doet de handeling samen, hand op hand.
  • Stap 3: de oefening wordt alleen gedaan

De laatste stap is de moeilijkste. Het vergt van ouders en begeleiders dat ze op afstand blijven en vooral niet gaan overnemen. Dat betekent dat er eerst heel veel mislukte pogingen nodig zijn. Wees geduldig, moedig aan en geef vertrouwen. In sommige gevallen zal swipen te hoog gegrepen zijn. Wees bedacht op signalen van frustratie en stop zodra je deze ziet. In zo’n geval is het beter om samen te kijken of de spraakfunctie mogelijkheden biedt.

Juist in de deze tijd helpt de techniek ons om in contact te blijven met onze dierbaren. Voor mensen met een verstandelijke beperking kan het zeer zeker helpend zijn om te beeldbellen.

Tip: Op de website van www.oefenen.nl kun je zelf online lessen volgen in het gebruik van Facetime en Skype.

Heb je meer tips? Laat ons weten.

Gerelateerde berichten
Meer beeldschermtijd - Bureau Jeugd & Media
Onderzoek

Flink meer beeldschermtijd dan normaal

Lees verder

Momio app - Bureau Jeugd & Media
Ouders

Chatten op Momio – een moeder vertelt

Lees verder

Momo challenge
Online jeugdcultuur

Wat is Momo? (met tips voor ouders en scholen)

Lees verder

Bureau Jeugd & Media