5
februari
2024
Screenshot uit de videoclip van MEAU - Stukje van mij

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Online jeugdcultuur

Naakfoto’s nog veel te vaak doorgestuurd

Eén op de honderd jongeren heeft afgelopen zes maanden meegemaakt dat intieme beelden ongewild zijn doorgestuurd naar iemand anders. Dat zijn ruim 33.000 jongeren tussen 13 en 24 jaar.

In de afgelopen zes maanden heeft 15% van de jongeren tussen de 13 en de 24 jaar aan sexting gedaan, zo blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland. Dat is meestal heel leuk en spannend en voor veel jongeren een normale manier van flirten. Maar als die beelden doorgestuurd worden, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Nathalie Franse, expert online seksueel misbruik Fonds Slachtofferhulp: “De gevolgen van online shaming kunnen groot zijn: variërend van depressieve gevoelens en eenzaamheid tot soms zelfs suïcidale gedachten.”

Daarom brengt zangeres MEAU vandaag, in samenwerking met KPN, de video uit van het liedje ‘Stukje van Mij’, met de boodschap: denk na voordat je doorstuurt.

No brainer

We zijn onder de indruk van de muziek en de video. Maar wat ons betreft had de boodschap in de pay off nog krachtiger kunnen zijn: stuur nooit door. In het geval van intieme beelden is het eigenlijk nooit goed om ze te delen, omdat degenen die erop staan jou daar nooit toestemming voor hebben gegeven. Daar zou je niet meer over hoeven na te denken. Een no brainer! Bovendien is het doorsturen altijd strafbaar, zeker als het om minderjarige slachtoffers gaat.

Victim blaming

Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij Rutgers juicht het initiatief van MEAU, KPN en de andere partners toe: “Slachtoffers van online seksueel grensoverschrijdend gedrag in deze vorm krijgen vaak te maken met shaming, een negatief zelfbeeld en victim blaming. Dit is erg schadelijk en sterker nog: degene die het doorstuurt komt er mee weg. We moeten ons veel meer richten op het doorbreken van deze schadelijke cultuur.”

Niet alleen minderjarigen zijn slachtoffer

In voorbereiding is wetgeving die in het algemeen online shaming bestraft, ook als er geen minderjarigen in het spel zijn. Het gaat om een wijziging op de Wet Seksuele Misdrijven, waarmee de Kamer ruim instemde. De wet moet dit voorjaar nog door de Eerste Kamer, maar politie en justitie bereiden zich al voor op de invoering. Dat is zinvol. Want doorsturen van intieme beelden maakt ook onder volwassenen veel slachtoffers.

Misogynie

Zwaardere straffen voor jonge daders heeft volgens ons niet veel zin. Minderjarige doorstuurders met een levenslang zedenstrafblad opzadelen, is ook niet de bedoeling. Het gaat ons er vooral om dat in alle campagnes, maar ook op scholen, nog veel verholen victim blaming zit. Stiekem vinden we dat minderjarigen niet aan seks moeten doen. En er is al helemaal een angst voor seksueel actieve meiden. Dat is een vorm van misogynie waar onze hele samenleving nog van doordrenkt is. Het is een van de oorzaken dat exposen en shaming bestaan kan en aldoor weer nieuwe slachtoffers kan maken (zie ons commentaar in het AD vandaag).

Gerelateerde berichten
antroposofie mediaopvoeding vrijeschool boek Edmond Schoorel
Scholen

Mediaopvoeding vanuit het perspectief van de vrijeschool (deel 3)

Lees verder

SnapChat nieuwe functie Snap Kaart of Snap Maps - Bureau Jeugd & Media
Ouders

Snapchat zet jouw kind op de wereldkaart

Lees verder

Bureau Jeugd & Media