6
september
2018
Instamama

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Het jonge kind

Kleuters op Insta

In verschillende reacties in de media hebben we laten weten een discussie te willen over het gebruik van kinderen in vlogs of op Instagram, om geld te verdienen. Volgens de wet kan het waarschijnlijk nog net, maar het is niet helemaal duidelijk.

Vloggende kleuters

In het artikel ‘Cashen met je kleuter’ (NRC) noemde ik het gebruik van kinderen online een vorm van kindermishandeling. We hebben niet voor niets afgesproken met z’n allen dat we kinderen willen vrijwaren van uitbuiting. We willen dat kinderen opgroeien zonder dat ze hoeven te werken (geen kinderarbeid), ook niet als ze het zelf ‘leuk’ vinden. Juriste Charlotte Meindersma heeft zich erover gebogen met een wettelijke blik en constateert dat het formeel geen kinderarbeid is omdat er geen arbeidsovereenkomst is. Maar ja, die was er vroeger op de boerderij ook niet als kinderen moesten meewerken.

Privacy

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitwerking van het online opgroeien: je hele geschiedenis in beeld, zonder dat je daar als kind iets over te zeggen hebt gehad. Weg privacy.

Een moeder vertrouwde mij onlangs toe: “Als ik nu geen Instagram-account voor haar maak, neemt ze me dat later kwalijk. Want dan had ze veel meer volgers gehad. En dus ben ik er meteen bij de geboorte maar mee begonnen.”

We hebben nog geen idee wat het betekent als kinderen vanaf de wieg opgroeien met het idee dat het normaal is om steeds voor iedereen te kijk te staan. We zullen het zien.

Gerelateerde berichten
Nieuwe Wet seksuele misdrijven
Online jeugdcultuur

Online seksueel grensoverschrijdend gedrag nu strafbaar

Lees verder

beelden van kinderen
Ouders

Je kind zet zich soms zonder het te weten online

Lees verder

Bureau Jeugd & Media