7
juni
2022
Huggy Wuggy Poppy Playtime - Bureau Jeugd en Media

Gepubliceerd door Marije Lagendijk in Het jonge kind

Huggy Wuggy: knuffelen totdat jij je laatste adem uitblaast…

Na de serie Squid Game is Huggy Wuggy de nieuwe hype waar ouders zich zorgen over maken. Wat is het? Zijn de zorgen terecht? Marije Lagendijk rapporteert.

Huggy Wuggy is een blauw en harig wezen met lange, slungelige armen en benen en een grote rode glimlachende mond:

PNG Huggy Wuggy Poppy Playtime

Maar als hij zijn mond open doet blijkt dat hij een bek vol met vlijmscherpe tanden heeft:

Huggy Wuggy from Poppy Playtime

Huggy Wuggy is een karakter uit de horrorgame Poppy Playtime. Het spel heeft inmiddels twee delen en aan het volgende deel wordt gewerkt.

Als speler ben je een voormalig medewerker van de inmiddels gesloten en verlaten Playtime Co. Speelgoedfabriek, in de oude fabriek, nadat 10 jaar geleden al het personeel verdwenen is. In dit spel moet je puzzels oplossen en zorgen dat je niet te grazen genomen wordt door tot leven gekomen speelgoedfiguren. Huggy Wuggy is één van die angstaanjagende figuren.

Huggy Wuggy is dus niet zo schattig als hij eruit ziet. In het spel ontpopt hij zich al gauw tot een moordlustig figuur dat je op de hielen zit, om je te grijpen en je de stuipen op het lijf te jagen. En zo hoort dat natuurlijk ook, in een horrorgame. In Nederland heeft het een Pegi 12 (niet schadelijk vanaf 12 jaar).

Hoe komen kinderen in aanraking met Huggy Wuggy?

Huggy Wuggy is wereldwijd momenteel heel populair. En dat betekent automatisch dat kinderen dit figuur overal tegen kunnen komen. Zo zingt Huggy Wuggy op YouTube verschillende liedjes. De liedjes hebben een pakkende melodie en kleurrijke videoclips. Zoals bijvoorbeeld het liedje ‘Free Hugs’ waarin gezongen wordt dat Huggy Wuggy je net zo lang knuffelt totdat jij je laatste adem uitblaast. Of het liedje ‘Welcome Home’ waarin Huggy Wuggy zingt over je doodknuffelen. TikTok staat vol met filmpjes met stukjes uit het spel, maar ook met filmpjes die mensen zelf in elkaar gezet hebben met Huggy Wuggy als hoofdpersoon. Het ene filmpje is onschuldig, het andere filmpje kan zomaar ineens heel eng zijn. En ook op de populaire spelletjessite Roblox zijn veel spelletjes te vinden die verwijzen naar het spel Poppy Playtime en alle enge karakters uit het spel.

En via WhatsApp sturen kinderen elkaar memes (foto’s met vaak grappige teksten) met Huggy Wuggy in de hoofdrol.

Wat is er leuk aan Huggy Wuggy?

Huggy Wuggy ziet er op het eerste oog uit als een knuffelbaar figuurtje. Een figuurtje dat kinderen schattig vinden en ze aanspreekt. De liedjes die online te vinden zijn, zijn vrolijk en zogenaamde oorwurmen (melodie die blijft hangen in je hoofd). Ook de spanning die rondom dit figuur en het spel hangt, maakt dat kinderen nieuwsgierig worden. Voor kinderen vanaf 12 jaar is Poppy Playtime een leuk, spannend en uitdagend spel om te spelen waarin ze oplossingsgericht moeten denken en behendigheid moeten laten zien.

Wat zijn de risico’s van kijken naar Huggy Wuggy?

Huggy Wuggy is voor veel jonge kinderen eng. Zijn scherpe tanden, zijn dreigende houding en het geweld dat in sommige (in elkaar geknutselde) filmpjes te zien is, kan ervoor zorgen dat kinderen schrikken en bang worden.

In ouderavonden horen wij van ouders dat hun kinderen gekeken hebben naar Huggy Wuggy en sindsdien niet meer alleen durven te gaan slapen. Voor jonge kinderen is het nog heel lastig om onderscheid te maken tussen echt en nep. Ze weten wel dat het om een filmpje gaat, maar toch kan het ze angstig maken. We zien steeds meer kinderen die online op jonge leeftijd in aanraking komen met beelden, teksten of situaties die niet passend zijn bij hun belevingswereld. Veel van deze kinderen bekijken deze beelden in hun eentje, zonder directe aanwezigheid van een volwassene. Zonder tekst en uitleg. En daar schuilt een risico in. Wat kinderen niet begrijpen vullen zij aan met hun fantasie. Het risico bestaat dat beelden zonder uitleg of context een eigen leven gaan leiden in de hoofden van kinderen.

Is Huggy Wuggy geschikt voor kinderen?

Het spel Poppy Playtime heeft zoals gezegd een PEGI-advies van 12 jaar of ouder. Dat betekent dat het spel voor kinderen jonger dan 12 jaar mogelijk schadelijk kan zijn. Het spel is te eng en te ingewikkeld voor jonge kinderen. Kinderen van 12 jaar en ouder zijn beter in staat om fictie en non-fictie van elkaar te scheiden en kunnen dit spel qua ontwikkeling dus beter aan. Maar het is niet per definitie zo dat het spel daarmee ook geschikt is voor alle kinderen van 12 jaar of ouder. Als jouw kind snel angstig is of absoluut niet van spanning en horror houdt, kan het spel nog steeds ongeschikt zijn.

In dit filmpje kun je meekijken als DutchTuber de game speelt:

Wat moet ik doen als ik mijn kind of leerling over Huggy Wuggy hoor?

We komen in de buitenlandse media berichten tegen die schrijven over kinderen die ‘Huggy Wuggy’ spelen op het schoolplein en elkaar heel stevig knuffelen en elkaar teksten in het oor fluisteren over doodknuffelen. Dit soort signalen hebben wij vanuit de scholen waar wij komen, gelukkig nog niet gekregen.

In de game word je helemaal niet geknuffeld door Huggy Wuggy en het karakter praat niet. Hij verschijnt in het begin van het spel, daarna verdwijnt hij weer en tegen het eind van het spel achtervolgt hij je door donkere gangen. Uiteindelijk stort Huggy Wuggy naar beneden en is hij dood.

Wel horen we van ouders dat kinderen Huggy Wuggy kennen, ermee in aanraking komen via YouTube of TikTok, en we horen ook dat kinderen er soms angstig van worden. Maar dat is niet direct anders dan met al die andere angstaanjagende filmpjes die kinderen online soms te zien krijgen.

Dit kun je doen:

 1. Kijk en/of luister mee

De beste manier om te weten wat jouw kind online allemaal doet, is regelmatig meekijken of meeluisteren. Hoor of zie je dingen steeds voorbij komen, maar weet je niet precies wat het is? Ga dan op onderzoek uit. Hoe jonger het kind, hoe letterlijker je het meekijken moet nemen. Hoe ouder je kind, hoe meer je meekijkt door betrokken, geïnteresseerde vragen te stellen.

 1. Praten en vragen stellen

Jouw kind kan je er vast meer over vertellen. Stel vragen waardoor kinderen gaan nadenken over wat ze zien en wat het met hen doet. Stel vooral vragen waar geen goede of fouten antwoorden op zijn. Bijvoorbeeld:

 • Wat heb je vandaag online meegemaakt?
 • Waar heb je dit voor het eerst gezien?
 • En waar kom je het nog meer tegen?
 • Wat is er leuk aan?
 • Wat is er niet leuk aan?
 • Wat vind jij van…?
 • Welk gevoel geeft het jou?
 • Weet je hoe je ervoor moet zorgen om het niet meer te zien?
 • Wat voor soort humor vind jij leuk online?
 1. Op zoek gaan naar leuke filmpjesDe algoritmes op sociale media zijn ingesteld om je op je wenken te bedienen. Kijk je horror, dan krijgt het algoritme het signaal dat jij horror leuk vindt en zal je vervolgens nog meer horror te voorgesteld krijgen. Op deze manier komen kinderen soms een in fuik terecht van vervelende of enge filmpjes, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet willen. Je kunt het algoritme positief beïnvloeden door bewust op zoek te gaan naar filmpjes die je wel leuk vindt. Leg kinderen uit hoe dat werkt.
 2. Angst serieus nemen

Is jouw kind bang voor Huggy Wuggy of een ander eng karakter? Neem die angst dan serieus. Vooral voor jonge kinderen is het verschil tussen echt en nep nog heel lastig te maken. Dus zeggen dat het niet echt is, werkt vaak niet genoeg. Want in hun hoofd is het weldegelijk een echte angst: hun gevoel is wél echt. Probeer erachter te komen wat precies zo eng is voor jouw kind en maak dan samen een plan om het op te lossen. Veel kinderen weten wel wat ze nodig hebben om zich beter te voelen.

Gerelateerde berichten
blogserie over shame sexting Bureau Jeugd & Media
Scholen

‘Weet iemand waar Laura is?’ – Serie over shame sexting: de directeur

Lees verder

zelfbeeld
Onderzoek

Zelfbeeld tieners beïnvloed door sociale media

Lees verder

Bureau Jeugd & Media