4
mei
2017
Mag jouw kind kijken naar 13 Reasons Why?

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

“Mam, mag ik 13 Reasons Why kijken op Netflix?”

Stel je kind is 13 of 14 en wil kijken naar de serie 13 Reasons Why. Tip: lees alles wat je moet weten over de serie hier. Een moeder vertelt hoe zij het aanpakte:

“Het is zaterdagmiddag als ik tijdens het strijken een WhatsAppje van mijn bijna 14-jarige dochter ontvang: “Mam, is het goed als ik samen met S. naar huis kom en we dan samen 13 Reasons Why op Netflix kijken?” Met mijn aandacht half bij andere dingen, type ik terug dat het goed is en ik ze zo wel zie verschijnen. Maar dan wurmt zich ergens tussen de melk en de chocopasta die ik aan mijn denkbeeldige boodschappenlijstje toevoeg, een gedachte. Wat is dat eigenlijk voor serie? Ik krijg al googlend snel een beeld: de serie heeft de leeftijdsindicatie van 16+ en gaat over een meisje dat zelfmoord pleegt. Ik stuit vrijwel direct op berichten over de serie waarin gesteld wordt dat het gevaarlijk is om kinderen te laten kijken. De scene waarin zij zichzelf het leven ontneemt, wordt expliciet in beeld gebracht en er is ook een heftige verkrachting te zien. Professionals stellen dat het jongeren die niet lekker in hun vel zitten op ideeën kan brengen. Er bekruipt me een onrustig gevoel: wil ik wel dat mijn dochter dit gaat kijken? En de ouders van S.? Moet ik die dan niet eerst even spreken of zo?

Zodra onze dochter en haar vriendin binnenlopen, vraag ik luchtig of ze een idee hebben waar de serie over gaat en wat erin te zien is. Dat weten ze prima, zo blijkt: “Ah ja, een verkrachting en je ziet dat er iemand zelfmoord pleegt” – korter kun je het niet samenvatten…

Ik zeg ze eerlijk dat ik twijfel over mijn eerdere toezegging: “Meiden, die film is voor 16+ en er is een hoop onrust over. Deskundigen maken zich zorgen dat kinderen hierdoor juist zelfmoord zouden kunnen gaan plegen. Dat is vast niet voor niets.” Daar staan ze van te kijken: in ‘Scream Queens gaan mensen vreselijk en vooral bloederig dood en die heeft Kijkwijzer 12. Bovendien hebben ze gehoord, van anderen die de serie al helemaal hebben gezien, dat het allemaal wel meevalt. De heftige dingen gebeuren pas in de laatste 3 afleveringen, en zo heel schokkend ziet het er nou ook weer niet uit. En, voegt een van hen toe: “Ik kan toch niet tegen bloed, dus daar kijk ik helemaal niet naar.” 

Alsof het gruwelijke zit in de bloederige beelden. Ja, daar heb je er al veel van gezien, als je 14 bent…

Ik geef aan dat ik liever niet wil dat ze iets zien waarvan ze achteraf denken ‘shit, had ik dat maar niet gezien’. Maar daar zijn ze zelf niet zo bang voor. Ze zijn ervan overtuigd dat ze waarschijnlijk al wel ergere dingen gezien hebben. Ze hebben bovendien de strategie afgesproken om vooruit te spoelen wanneer één van hen een scene toch te heftig vindt. Dat is dus in ieder geval de zelfmoord-scene, alles met bloed en waarschijnlijk ook de verkrachting, lichten ze toe als ik vraag wat dan zoal voor doorspoelen in aanmerking komt. Ik herinner ze aan de vrolijke animatiefilm Up die bij iedereen de tranen over de wangen liet lopen vanwege een ontzettend ontroerende scene. En die had Kijkwijzer 6! Je kunt vooraf niet altijd voorzien wat indruk op je zal maken en welke emoties dat raakt, leg ik uit. “Vaak zit het juist in hele andere dingen waar je niet op voorbereid bent.” Dat herkennen ze wel.

De opsomming van andere voorbeelden die ze zich herinneren wordt nuchter afgerond met de vraag van een van de meiden of ik bang ben dat zij ideeën voor zelfmoord zouden kunnen krijgen door te kijken naar de serie. Met direct daarna de vraag waarom deskundigen daar eigenlijk bang voor zijn. Ik kan ze daar geen goed antwoord op geven. Het enige wat ik kan bedenken is dat je als puber door emoties soms zo in de war kunt raken, dat je er met niemand over durft te praten. Omdat je zelf ook niet zo goed begrijpt waarom je zo in de war bent en dat je bang bent dat anderen het al helemaal niet zullen begrijpen. Misschien schaam je je, of ga je je eenzaam voelen. En dat je dan gaat denken dat het nooit meer over gaat, en dat je door zo’n serie dan op het idee kunt komen dat zelfmoord een oplossing is. … Ze knikken instemmend. Ze kunnen zich wel voorstellen dat dit voor sommigen heel lastig is. Maar… voor hen absoluut niet, besluiten ze. Ze zijn het wel eens met het advies van deskundigen om niet alleen te kijken. Want dat praat wel iets makkelijker, mocht er toch iets gebeuren. En bovendien… samen is ook veel gezelliger! 

Samen zoeken ze de serie op en schenken ze iets lekkers in. Ondertussen bel ik de moeder van S. 

We keken met z’n drieën die middag meteen twee afleveringen. Je wilt weten hoe het verder gaat: de rest keken we samen in twee dagen uit. Meivakantie 2017…. “

Lees alles wat je moet weten over de serie hier in ons artikel ‘drie vragen over 13 Reasons Why.

Zie ook: Online media en zelfbeschadiging

Gerelateerde berichten
Smartphone en jonge kind - Bureau Jeugd en Media (Unsplash)
Onderzoek

Taalontwikkeling kind lijdt onder smartphonegebruik ouder

Lees verder

Ouders

Een vakantie zonder WiFi en schermen heeft voordelen

Lees verder

gedragscode voor vloggers?
Ouders

Vloggers en YouTubers (4) – Een gedragscode voor vloggers?

Lees verder

Bureau Jeugd & Media