oktober
2024

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Scholen
Beleidsplan veilig en gezond mediagebruik op school
Naast de invoering van Digitale geletterdheid als basisvaardigheid in het curriculum, wordt van scholen ook gevraagd dat ze bijdragen aan een gezonde en sociaal veilige online omgeving. Hoe zou een beleidsplan eruit kunnen zien? We geven een voorbeeld.
Beleidsplan: Gezond en veilig mediagebruik van [naam van de school]
Inleiding
Op onze school vinden we belangrijk dat we leerlingen Digitale geletterdheid bijbrengen. Dat is inmiddels benoemd als een basisvaardigheid en het wordt opgenomen in het curriculum. Daarnaast willen we er ook aan bijdragen aan het vergroten van de sociale veiligheid online en gezond mediagebruik. We doen mee aan De Gezonde School en daarom besteden we hier extra aandacht aan. Onze leerlingen groeien op in een digitale wereld waarin zij voortdurend in aanraking komen met verschillende vormen van media. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om hen hierin te begeleiden, en doen dat samen met hun ouders/opvoeders. Dit beleidsplan richt zich specifiek op het bevorderen van gezond en veilig mediagebruik voor zowel leerlingen als personeel.
Visie
Wij streven ernaar om een veilige, gezonde en positieve leeromgeving te creëren waarin leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot kritische, bewuste en zelfverzekerde mediagebruikers. Onze visie is dat leerlingen leren om media te gebruiken op een manier die hun welzijn en ontwikkeling bevordert, zonder dat zij anderen schaden, en dat zij beschermd worden tegen de risico’s van overmatig of onveilig mediagebruik. Dit betekent dat wij als school:
- Leerlingen en ouders ondersteunen in het ontwikkelen van een gezonde balans tussen mediagebruik en andere activiteiten.
- Werken aan het bevorderen van een sociaal veilige online omgeving, waarin respectvol gedrag en privacy centraal staan. We spreken elkaar hierop aan.
Doelstellingen
Om onze visie te realiseren, hebben wij de volgende doelstellingen geformuleerd:
- Bewustwording — Leerlingen, ouders en medewerkers zijn zich bewust van de kansen en risico’s van mediagebruik.
- Balans — Leerlingen ontwikkelen vaardigheden om een gezonde balans te vinden tussen mediagebruik en andere vormen van ontspanning, zoals sport en sociale activiteiten.
- Veiligheid — Wij werken aan een veilige digitale omgeving door middel van duidelijke gedragsregels en protocollen voor online communicatie.
- Digitale geletterdheid — Als onderdeel van het curriculum volgen we de nieuwe kerndoelen voor Digitale geletterdheid als basisvaardigheid met onder andere aandacht voor informatievaardigheden en nieuwswijsheid. We vinden het belangrijk dat leerlingen leren kritisch denken over de inhoud van media en vaardigheden ontwikkelen om informatie te vinden, beoordelen en te gebruiken. Dat is een voorwaarde om discriminatie en buitensluiting te voorkomen.
Preventie en interventies
Om de bovenstaande doelstellingen te bereiken, voeren wij de volgende acties uit:
Onderwijs en workshops
- Jaarlijks organiseren wij lessen voor leerlingen over veilig internetgebruik, gezond omgaan met media en mobiele schermen, online privacy en de gevaren van sociale media.
- Digitale geletterdheid (volgens de nieuwe kerndoelen) is vast onderdeel van het curriculum. Hierin leggen we grote nadruk op informatievaardigheden zoals nieuwswijsheid en de invloed van influencers (complottheorieën, discriminerende ideologieën en nepnieuws).
- Ouders worden uitgenodigd voor informatieavonden over mediaopvoeding, het creëren van een gezonde balans en voeren van gesprekken thuis.
Gedragsregels en protocollen
- Wij hanteren duidelijke regels over het gebruik van apparaten (zoals tablets en smartphones) op school, bijvoorbeeld door het beperken van schermtijd tijdens schooluren.
- Onze school heeft een protocol voor het melden van online pesten of andere vormen van digitaal misbruik.
- Leerlingen krijgen aan het begin van elk schooljaar les over onze regels over respectvol en veilig online gedrag. Ze leren ook waar ze terecht kunnen als er iets mis gaat.
Digitale infrastructuur
- Onze school zorgt voor veilige internetfilters en controleert regelmatig de digitale veiligheid van ons netwerk.
- Apparaten die op school worden gebruikt, zijn voorzien van software om ongepaste inhoud te blokkeren.
Samenwerking externe partijen
- Wij werken samen met De Gezonde School, maar ook met de plaatselijke bibliotheek, het jongerenwerk en de politie. Als team proberen we op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van veilig en gezond mediagebruik, bijvoorbeeld door nascholing.
Evaluatie in monitoring
- Wij evalueren jaarlijks ons mediabeleid en de bijbehorende activiteiten om de effectiviteit te waarborgen en deze aan te passen waar nodig.
- Feedback van leerlingen, ouders en medewerkers wordt meegenomen om ons beleid te verbeteren en aan te sluiten bij de behoeften van onze schoolgemeenschap.
Conclusie
Op [Naam van de school] geloven wij dat gezond en sociaal veilig mediagebruik bijdraagt aan de ontwikkeling van onze leerlingen tot verantwoordelijke en kritische burgers. Door actief te werken aan gezond en veilig mediagebruik zorgen wij ervoor dat zij de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn in de digitale wereld van vandaag en morgen.
Dit beleidsplan is een voorbeeld. Gebruik het als zodanig: pas het aan aan de specifieke behoeften van uw school of gebruik het als begin van een gesprek tussen alle betrokkenen.