22
november
2021
Jongeren met pedofiele gevoelens

Gepubliceerd door Gastblogger in Ouders

Hoe help je pedofiele jongeren?

Je kind zal ze maar hebben: pedofiele gevoelens in de puberteit of vroege volwassenheid. Het komt voor, en niet zelden. Wat doe je dan, als je daar als ouder achter komt? Sanne (niet haar echte naam) schreef er haar afstudeerscriptie over, en werd genomineerd voor een scriptieprijs. Omdat er voor ouders die online gaan zoeken, nauwelijks informatie is, publiceren we haar afstudeerartikel hier.

Het maakt niet zoveel uit of uw kind er zelf over heeft verteld of dat u vermoedens heeft, het is een choquerende ontdekking als uw kind pedofiele gevoelens heeft. Als ouder zit u vol met vragen en zorgen. Dit komt omdat we met zijn allen een reflex hebben over pedofielen: het zijn oude vieze mannetjes die in de bosjes of speeltuinen wachten op hun slachtoffer. Deze gedachte klopt niet helemaal met de werkelijkheid: het merendeel van de pedofielen misbruikt geen kinderen en het merendeel (80%) van de kindermisbruikers is geen pedofiel. Maar hoe zit dit dan bij uw kind? In dit artikel geef ik antwoord op de meest gestelde vragen van ouders die een kind hebben met pedofiele gevoelens.

Wat is pedofilie eigenlijk precies?

Pedofilie is een geaardheid gericht op kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Mensen met pedofiele gevoelens kunnen zich romantisch, emotioneel en/of seksueel aangetrokken voelen tot kinderen die nog niet de puberteit hebben bereikt. Ze ontdekken deze gevoelens meestal als ze zelf nog in de puberteit zitten. Ze merken dan dat de kinderen waar ze zich toe aangetrokken voelen, niet meegroeien met de eigen leeftijd. Die gevoelens kunnen voor zowel jongens als meisjes zijn, of beide. Pedofiele personen kunnen inclusief of exclusief zijn. Inclusief betekent dat er ook gevoelens voor mensen zijn van de eigen leeftijd en exclusief betekent dat iemand echt alleen gevoelens heeft voor kinderen. U kunt aan uw kind vragen hoe hij of zij dit ervaart. Let op: de woorden ‘pedofilie’ en ‘seksueel kindermisbruik’ zijn geen synoniemen, oftewel, ze hebben niet dezelfde betekenis. Pedofilie valt onder de chronofilie; dat is de seksuele oriëntatie die afhangt van de leeftijd van een persoon. Pedofiele gevoelens kunnen overlappen met andere oriëntaties van de chronofilie. Als u meer wilt lezen over pedofilie, kunt u hier klikken of hier 

Wat kun je als ouder doen?

“Mijn kind heeft seksueel overschrijdend gedrag getoond bij een jonger kind en erkent pedofiele gevoelens te hebben, wat moet ik doen?”

Een klein deel van de mensen die pedofiele gevoelens hebben, gaat helaas de grens over. Het is dan goed om contact op te nemen met Stop it Now!. Deze organisatie helpt bij alle vragen rondom seksueel kindermisbruik en heeft ook een lotgenotengroep voor mensen van wie iemand in de omgeving zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel kindermisbruik. Al met al heeft ook in deze situatie uw kind uw steun nodig. Deze kunt u geven zonder de daad goed te keuren.

Jongeren met pedofiele gevoelens

“Mijn kind heeft geen seksueel overschrijdend gedrag getoond, maar heeft wel gevoelens voor kinderen. Gaat mijn kind binnenkort alsnog de grens over? Is mijn kind nog wel te vertrouwen bij jonge neefjes, nichtjes of buurkinderen?”

Zoals eerder gezegd, plegen veruit de meeste pedofielen geen kindermisbruik en zij willen dit graag ook zo houden. Pubers die er net erachter komen dat ze pedofiele gevoelens hebben, zijn vaak bang om misbruiker te worden. Dit komt doordat het woord ‘pedo’ en ‘kindermisbruiker’ in de media als synoniemen worden gebruikt en pedofiele jongeren gaan dan denken dat dit hun lot is. Maar bedenk: als u uw kind gewoon vertrouwde voordat u wist van de pedofiele gevoelens, dan is er nu geen reden om uw kind niet meer te vertrouwen. Hij of zij is geen ander persoon geworden, maar slechts iemand met een lastige geaardheid die steun nodig heeft. Mocht u twijfelen, praat er dan over: vraag dan aan uw kind hoe hij of zij zich voelt met kinderen in de buurt. Heeft hij/zij er moeite mee? Of juist totaal niet? Waar vindt hij/zij wat de grenzen liggen? Zijn die grenzen niet in overeenstemming met de wet? Maak dan duidelijk wat wettelijk gezien wel en niet mag, zowel online als offline. Bent u benieuwd naar hoe vroeg volwassenen omgaan met hun pedofiele gevoelens? Kijk dan deze interviews met een jonge man en vrouw.

“Komt het door mij/ons dat mijn kind pedofiel is? Zijn die gevoelens weg te nemen of gaan ze vanzelf weg?

Steeds meer wetenschappelijk bewijs wijst in de richting dat het hebben van pedofiele gevoelens aangeboren is, dus dat dit niet ligt aan de opvoeding van ouders of de omgeving van het kind. De gevoelens zijn niet weg te nemen door middel van bijvoorbeeld conversietherapie. Conversietherapie is bedoeld om van geaardheid te veranderen. Deskundigen raden conversietherapie af, omdat het niet alleen niet helpt, maar ook omdat het psychische schade kan veroorzaken.

“Wordt mijn kind ooit nog wel gelukkig? Zouden wij therapie moeten nemen? Zo ja, wat voor een therapie?”

Het hebben van pedofiele gevoelens gaat vaak gepaard met het hebben van gevoelens van zelfhaat, walging, verdriet en boosheid. Pedofiele jongeren kunnen zich afvragen waarom het juist hen moet overkomen dat ze zich aangetrokken voelen tot kinderen, of ze voelen zich een vreselijk monster alleen al om het hebben van deze gevoelens. U kunt dan met uw kind overleggen of therapie een optie is.

Het is handig om samen te bedenken wat de zorgvraag van uw kind is. Waar worstelt hij/zij het meeste mee met betrekking tot hun pedofiele gevoelens? Let er wel op dat u uw kind niet het gevoel geeft dat u hem of haar veroordeelt. En bedenk ook dat kinderen soms liever met iemand anders praten dan met u, omdat ze bang zijn dat ze u teleurstellen of pijn doen met wie ze zijn. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie of acceptance and commitment therapy kunnen uw kind helpen om zijn eigen pedofiele gevoelens te accepteren en om het een plek te geven. Ook kan het helpen bij de omgang met het maatschappelijke stigma en om uiteindelijk gelukkig te worden. Er zijn talloze pedofiele volwassenen die een gelukkig en productief bestaan leiden, zonder dat ze de grenzen overschrijden en kinderen pijn te doen. Als uw kind in contact wil komen met deze gevoelsgenoten zonder veroordeeld te worden, dan kan dat via de chat van Pedofilie.nl. De chat is laagdrempelig, er zitten zorgprofessionals bij aangesloten en ook u als ouder bent welkom. Als uw kind meer behoefte heeft aan persoonlijk contact met gevoelsgenoten, dan is zelfhulpgroep JON een goede optie.

Vanuit de hulpverlening kan er ook helaas sprake zijn van stigma; dit komt omdat er tijdens de opleiding te weinig informatie gegeven wordt aan huisartsen en psychologen. Daarom is het belangrijk dat uw kind een goede klik heeft met zijn of haar therapeut en dat u een therapeut vindt die goed thuis is in het thema pedofilie. Twijfelt u of de therapeut snapt hoe er omgegaan moet worden met pedofiele gevoelens, dan kunt u deze ook wijzen op de Zorgstandaard. Hierin staan richtlijnen over hoe om te gaan met cliënten die pedofiele gevoelens hebben. De Zorgstandaard kunt u ook voorleggen bij de huisarts als deze nog niet thuis is in het thema: een goede arts zal zich verdiepen in de materie.

Jongeren met pedofiele gevoelens

“Hoe kan ik mijn kind het beste steunen of helpen?”

Als uw kind u zelf heeft verteld over zijn pedofiele gevoelens, dan mag u trots zijn op uzelf en uw kind. Uw kind vertrouwde u namelijk met zijn geheim, hopende en wetende dat dit niet jullie relatie zou schaden. Gebruik deze openheid als een teken dat uw kind een goed leven wil leiden. Het is goed voor te stellen dat er ook bij u veel verschillende gevoelens door u heen gaan. Deze gevoelens mogen er zijn, maar als u merkt dat deze sterk aanwezig zijn tijdens een gesprek met uw kind, dan is het handig om een pauze in te lassen en even tot adem te komen.

Voor sommige ouders kan dit zelfs voelen als een periode van rouw en dat is volkomen normaal. Toch is het ook handig om te bedenken dat uw kind ook opgescheept zit met verschillende heftige emoties en zich daar erg eenzaam in kan voelen. Hij/zij kan aan bijna niemand vertellen wie ze zijn. Als de gevoelens exclusief zijn, zou hij/zij een celibatair leven moeten leiden. Als ze inclusief zijn, dan moeten ze nog maar een partner zien te treffen die de pedofiele gevoelens accepteert. En dan hebben we het nog niet over de haat die ze elke dag lezen op social media. Kortom, uw kind heeft u nu harder nodig dan ooit. Wees empathisch, geef onvoorwaardelijke liefde en troost, blijf met elkaar in gesprek, heb vertrouwen in uzelf als ouder en in uw kind.

Het kan helpen om verhalen te horen van ouders die in het zelfde schuitje zitten als u. Klik hier om een interview te lezen met een moeder wier zoon uit de kast kwam met zijn pedofiele gevoelens. Als uw Engels goed is, dan is deze podcast met een moeder en haar pedofiele zoon wellicht ook interessant om te luisteren.

Als uw kind pedofiele gevoelens heeft
Do’sDon’ts
Je kind geruststellen en complimenten geven voor zijn of haar eerlijkheid. Zinnen zoals ‘Voor mij ben je nog steeds (naam van uw kind)’ geeft uw kind vertrouwen.Uw kind afwijzen. Het gebrek aan ouderlijke steun verhoogt de kans op psychische problemen en/of seksueel overschrijdend gedrag.
Rustig blijven en de rust bewaren als uw eigen emoties de overhand krijgen.In paniek raken.
Verdiepen in het onderwerp en luisteren naar wat de deskundigen te zeggen hebben over pedofilie.Lezen over complottheorieën omrent het onderwerp pedofilie. In deze teksten worden ‘pedofilie’ en ‘seksueel kindermisbruik’ als synoniemen gebruikt.
Met uw kind blijven praten over zijn of haar pedofiele gevoelens. Stel open vragen aan uw kind. Misschien willen ze nu geen antwoord te geven, maar later misschien wel.Het onderwerp negeren, vermijden of juist opdringen. Uw kind dwingen om vragen te beantwoorden.
Afspraken maken met uw kind over de omgang met jonge kinderen.Krampachtig uw kind bij jonge kinderen weghouden als deze omgang altijd al goed is verlopen of als er geen sprake is geweest van seksueel overschrijdend gedrag.
Het onderwerp binnen het gezin houden. Lucht uw hart liever bij een deskundige, zodat uw kind beschermd blijft.Een buitenstaander in vertrouwen nemen zonder toestemming van uw kind en zonder zeker te weten dat die persoon begrip heeft voor het onderwerp.

Achtergrond

Sanne studeerde af in de zomer van 2021 af aan de HvA Pedagogiek met een 10, en werd genomineerd voor de Hanneke Schreurs afstudeerprijs. Zij deed haar onderzoek in vervolg op het afstudeeronderzoek van David Jacobson, die de HvA-scriptieprijs won bij Pedagogiek (2013). Hij onderzocht of, en welke informatie ouders vinden als ze online gaan zoeken naar informatie over pedofilie, om hun kinderen te ondersteunen als zij te maken krijgen met deze gevoelens. In een tijd waarin veel aandacht is voor seksuele diversiteit, is aandacht voor pedofilie nog steeds niet uit de taboesfeer. Daarmee laten we een groot deel van de jongeren met deze gevoelens, én hun ouders, in de steek. In beide gevallen was Justine Pardoen maatschappelijk opdrachtgever van het onderzoek, waar ze noodzaak toe zag naar aanleiding van gesprekken met pedofiele jongeren.

Naschrift december 2022

We hebben op verzoek van de studente haar naam veranderd in Sanne. Ze kwam in de problemen bij haar huidige werkgever door het onderwerp van haar scriptie. Er is dus nog een lange weg te gaan. Jongeren met pedofiele gevoelens worden niet gezien. Juist om hen te helpen gezonde seksuele relaties aan te gaan, is dat problematisch.

Gerelateerde berichten
Meer beeldschermtijd - Bureau Jeugd & Media
Onderzoek

Flink meer beeldschermtijd dan normaal

Lees verder

Bureau Jeugd & Media