21
november
2020
Ouderlijk toezicht op TikTok

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Ouderlijk toezicht op TikTok

Wisten jullie dit al? Er is een nieuwe uitbreiding van mogelijkheden voor ouders om kinderen in de gaten te houden op TikTok.

De functie van ouderlijk toezicht heet bij TikTok Family Pairing. Family Pairing koppelt namelijk het TikTok-account van een kind aan dat van een ouder. En dan kan de ouder van alles instellen.

  • Schermtijd management: geeft controle over hoe lang een kind dagelijks aan TikTok kan besteden.
  • Direct Messages: TikTok-gebruikers kunnen pas vanaf hun 16e Direct Messages ontvangen. Ouders kunnen beperken wie er privé berichten kan sturen naar het kind (iedereen of vrienden), of ze kunnen Direct Messages helemaal uitschakelen. Dus tot 16 jaar is sowieso uitgeschakeld. Er kunnen ook geen video’s of foto’s meegestuurd worden in privéberichen. Let op: Voorwaarde is dan wel dat het kind de juiste leeftijd heeft ingevuld bij het aanmaken van een account en aangezien je pas met 16 jaar volgens de AVG (of 13 jaar volgens TikTok zelf) een account mag aanmaken, zullen jongere kinderen gelogen hebben over hun leeftijd.
  • Beperkte modus: hiermee kun je bepaalde inhoud afschermen voor je kind.
  • Zoeken: bepaal of je kind kan zoeken naar inhoud, gebruikers, hashtags of geluiden.
  • Reacties: bepaal wie mag reageren op de video’s van je kind (iedereen, vrienden of niemand).
  • Vindbaarheid: je kunt instellen of het account van een kind privé is (afgeschermd, dus alleen voor vrienden die je kind toelaat) of openbaar; in het laatste geval kan iedereen de inhoud zoeken en bekijken.
  • Video’s die ik leuk vind: veel mensen vinden het leuk om nieuwe video’s te vinden door te kijken naar wat anderen leuk vinden. Met deze functie stel je in wie de video’s kan bekijken die jouw heeft geliket.
  • Account suggesties: stel hier in of het account van je kind kan worden aanbevolen bij anderen.

Wat vindt Bureau Jeugd & Media hiervan?

Het is fijn dat er meer mogelijkheden komen voor ouders om kinderen goed te begeleiden op TikTok. Het probleem blijft dat TikTok ervan uitgaat dat alle kinderen op hun platform minstens 13 jaar oud zijn, terwijl we weten dat er heel veel kinderen zijn die jonger zijn. Zij hebben om een account te maken dus gelogen over hun leeftijd, zodat TikTok helemaal niet weet hoe oud een kind is. Maar goed, ouders kunnen nu wel iets beter meekijken, hoewel ze daar dus wel zelf een account voor moeten aanmaken op TikTok. Dat zal voor veel ouders al wel een te grote drempel zijn.

Gelukkig is een deel van de informatie voor ouders nu in het Nederlands, maar nog lang niet alles. Ook de speciale pagina’s voor jongeren zelf zijn niet vertaald. En contact opnemen met TikTok is net zo moeilijk als vluchten Noord-Korea. Zo zoek ik al een hele tijd hoe je contact kunt opnemen met TikTok als je kind niet meer bij zijn account kan (omdat het gehackt is, omdat je email gehackt is waardoor je geen nieuw wachtwoord meer kunt ontvangen enz.). Dat kan best vervelend zijn als je oude account gebruikt wordt om te pesten bijvoorbeeld.

Meer info

  • Het veiligheidscentrum van TikTok vind je hier (in het Nederlands)
  • Meer uitleg over Family Pairing vind je hier (in het Nederlands)
  • NOS op 3 vroeg ons commentaar en verwerkte dat in de Tech Podcast van 19 november 2020, vanaf 18:53 luisteren hier.
Gerelateerde berichten
geldezel
Online jeugdcultuur

Geldezels worden nu ook geronseld via Instagram

Lees verder

verslaving sociale media mulitiasken focus Bureau Jeugd & Media
Scholen

Onze reactie op de ‘verslaving aan sociale media’ die jongeren zelf signaleren

Lees verder

Bureau Jeugd & Media