18
april
2023
ChatGPT geeft antwoord - Bureau Jeugd en Media

Gepubliceerd door Justine Pardoen in AI

ChatGPT over de impact van schermgebruik op kinderen, ouders en de opvoedrelatie

“Ja, ik kan je zeker iets vertellen over de impact van schermgebruik op kinderen, hun ouders en de opvoedrelatie.”

Onderstaande tekst is gegenereerd door ChatGPT (een zelflerende robot op basis van kunstmatige intelligentie) op 18 april 2023.

Kun je mij iets vertellen over de impact van schermgebruik op kinderen, hun ouders en de opvoedrelatie?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat schermgebruik een belangrijk onderdeel is geworden van het dagelijks leven van kinderen en ouders. Hoewel schermen zoals televisie, computers, tablets en smartphones vele voordelen bieden, zoals toegang tot informatie en vermaak, kunnen ze ook negatieve effecten hebben. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Impact op kinderen:
 • Te veel schermgebruik kan leiden tot slaapgebrek en veranderingen in slaappatronen, wat kan leiden tot vermoeidheid en moeite om zich te concentreren op school.
 • Kinderen kunnen zich terugtrekken uit sociale interacties en face-to-face-communicatie, waardoor ze minder vaardigheden ontwikkelen op het gebied van communicatie en sociale interacties.
 • Overmatig schermgebruik kan leiden tot een gebrek aan fysieke activiteit, wat kan bijdragen aan obesitas en gezondheidsproblemen op de lange termijn.
 • Sommige studies suggereren dat te veel blootstelling aan bepaalde soorten inhoud, zoals gewelddadige of seksuele inhoud, kan leiden tot angst, depressie en agressief gedrag bij kinderen.
 1. Impact op ouders:
 • Ouders kunnen zich overweldigd voelen door de verantwoordelijkheid om het schermgebruik van hun kinderen te monitoren en te beperken, vooral als kinderen weerstand bieden aan deze beperkingen.
 • Schermgebruik kan de interactie tussen ouder en kind beïnvloeden en kan ouders het gevoel geven dat ze minder tijd hebben om te communiceren en zich te verbinden met hun kinderen.
 • Ouders kunnen zelf ook te veel gebruik maken van schermen, wat kan leiden tot een verminderde ouderlijke betrokkenheid en communicatie in het gezin.
 1. Impact op de opvoedrelatie:
 • Conflicten kunnen ontstaan tussen ouders en kinderen over het schermgebruik en de regels en beperkingen die worden opgelegd.
 • Als ouders niet in staat zijn om de schermtijd van hun kinderen effectief te beheren, kan dit leiden tot een gebrek aan vertrouwen en respect in de ouder-kind relatie.
 • Het beperken van schermgebruik kan ook leiden tot een grotere nadruk op het vinden van andere manieren om quality time door te brengen en om gezamenlijke interesses te delen.

Kortom, schermgebruik kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op kinderen, ouders en de opvoedrelatie. Het is belangrijk om bewust te zijn van de impact van schermgebruik en om strategieën te ontwikkelen om het gebruik te beheren en om een balans te vinden tussen schermtijd en andere activiteiten.

Helder. Kun je ook nog iets zeggen over oudere kinderen? Pubers?

Natuurlijk, de impact van schermgebruik op oudere kinderen, zoals pubers, kan anders zijn dan die op jongere kinderen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Impact op oudere kinderen:
 • Oudere kinderen, zoals tieners, kunnen zich terugtrekken in hun schermactiviteiten, waardoor ze minder tijd besteden aan sociale interacties en face-to-face-communicatie met familie en vrienden.
 • Overmatig schermgebruik kan bijdragen aan het ontwikkelen van slaapstoornissen en het verstoren van slaappatronen, wat een negatieve invloed kan hebben op hun prestaties op school en hun algemene welzijn.
 • Oudere kinderen hebben meer blootstelling aan inhoud op schermen en kunnen daardoor meer blootgesteld worden aan potentieel schadelijke inhoud, zoals cyberpesten, geweld en seksuele inhoud.
 • Overmatig gebruik van social media kan leiden tot een verslechtering van de geestelijke gezondheid, waaronder depressie, angst en eenzaamheid.
 1. Impact op ouders:
 • Ouders van oudere kinderen kunnen zich overweldigd voelen door de vele mogelijkheden en activiteiten die schermen bieden, waardoor het moeilijker wordt om te bepalen welke regels en beperkingen moeten worden opgelegd.
 • Ouders kunnen zich zorgen maken over de negatieve impact van schermgebruik op de geestelijke gezondheid van hun kinderen en kunnen het gevoel hebben dat ze niet in staat zijn om hun kinderen voldoende te beschermen tegen schadelijke inhoud en ervaringen.
 1. Impact op de opvoedrelatie:
 • Conflicten kunnen ontstaan tussen ouders en oudere kinderen over het schermgebruik en de regels en beperkingen die worden opgelegd, omdat oudere kinderen vaak meer onafhankelijkheid en autonomie willen.
 • Oudere kinderen kunnen meer weerstand bieden aan de beperkingen die worden opgelegd, waardoor de ouder-kind relatie kan worden beïnvloed.
 • Het beperken van schermgebruik kan leiden tot een grotere nadruk op het vinden van andere manieren om quality time door te brengen en om gezamenlijke interesses te delen, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van een sterke en positieve opvoedrelatie.

Kortom, schermgebruik kan ook op oudere kinderen, zoals pubers, een negatieve invloed hebben op hun gezondheid, welzijn en opvoedrelatie met hun ouders. Het is belangrijk voor ouders om te blijven communiceren met hun kinderen en om hen te helpen een gezonde balans te vinden tussen schermtijd en andere activiteiten.

Gerelateerde berichten
Online misbruik meiden met anorexia Bureau Jeugd & Media
Ouders

Zo maken mannen online misbruik van meisjes met anorexia

Lees verder

Media Ukkie Dagen - Bureau Jeugd & Media (beeld: Unsplash)
Het jonge kind

Mediaopvoeding in de kinderopvang

Lees verder

Bureau Jeugd & Media