26
november
2014

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Media maken opvoeding lastiger

“Omgaan met media is voor ouders lastiger dan ‘gewone’ opvoedproblemen als zindelijkheid, gezond eten of school en leren.” Dat concludeert Stichting Opvoeden uit een onderzoek onder ruim 500 ouders (0-12 jaar), gedaan door het Nederlands Jeugdinstituut. Veel ouders weten niet goed hoe ze het moeten aanpakken als kinderen te lang bezig zijn met gamen, computeren of tv-kijken. Een op de drie ouders heeft ook moeite met ongewenste invloeden van de media op hun kind, bijvoorbeeld afleiding bij huiswerk maken, ongelukkige foto’s op sociale media of angstreacties bij enge films.

Meekijken

Deze bevindingen verbazen ons natuurlijk niet. De mediaopvoeding is nieuw terrein voor ouders. Omgaan met televisie in het gezin was nieuw in de jaren zestig, maar daar wenden we snel aan. De intrede van internet bracht ineens iets heel nieuws met zich mee: ouders konden ineens niet meer zo gemakkelijk meekijken. En nu hebben kinderen soms al met 9 jaar een smart phone: onbeperkt en zonder toezicht toegang tot internet.

En dat brengt vragen met zich mee. Op ouderavonden willen ouders dan ook graag weten wat er bekend is uit onderzoek – ‘Is gamen nou echt zo slecht?’ – ‘Mijn kind wordt druk van de tv, of verbeeld ik me dat?‘ – en sinds kort: ‘Hoe lang mag een kind met beeldschermen in de weer op een dag?’ We ‘voelen’ als ouders intuïtief soms weerstand, of juist enthousiasme over wat media in het gezin doen. Ouders krijgen commentaar van de grootouders, school en buren die ook van alles vinden en dan staat er ook van alles in de krant, de risico’s worden breed uitgemeten in de nieuwsrubrieken op televisie (het worden schermzombies!). Al met al wordt het dan vanzelf steeds lastiger om zelf te weten op grond waarvan je keuzes maakt of moet maken in de mediaopvoeding.

Websites over mediaopvoeding onvoldoende benut

Uit het onderzoek blijkt verder dat ouders voor het vinden van antwoorden op opvoedvragen nog vooral traditionele media als bladen en tv-programma’s gebruiken. Goede, gevalideerde informatie op websites over opvoeding of specifiek over mediaopvoeding worden nog niet volop benut. Voor ouders van zowel jongere als oudere kinderen is daarom meer gerichte ondersteuning bij het mediagebruik van hun kinderen gewenst, zo luidt de aanbeveling.

Dat verbaast ons wel: hoe komt het dat ouders de informatie over mediaopvoeding die online te vinden is, niet weten te vinden? Er is immers toch al veel te vinden: van mijnkindonline.nl tot mediawijsheid.nl, en dan is er natuurlijk de vraag-antwoordsite Mediaopvoeding.nl Dáár ben ik nou benieuwd naar! Iemand een idee?

Download hier het volledige onderzoeksrapport (pdf)

Gerelateerde berichten
Onderzoek

Daders online kindermisbruik zijn vaak jong

Lees verder

pesten tijdens online les - Bureau Jeugd en Media
Scholen

Pesten gebeurt ook in de online lessen

Lees verder

Seksuele opvoeding - Kinderen en naaktheid - Bureau Jeugd en Media
Online jeugdcultuur

Kinderen en naaktheid – het blijft ongemakkelijk

Lees verder

Bureau Jeugd & Media