10
oktober
2018

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Schoolfoto’s bewerken?

Stelling: Een schoolfotograaf mag zijn eigen foto’s technisch mooier maken, zolang hij maar van het kind zelf afblijft. Wat vindt u?

NOS berichtte over een moeder die woest was over een schoolfotograaf die ongevraagd een litteken bij een kind had weggeshopt op een schoolfoto. Na een item in het Jeugdjournaal kwamen er nog meer afkeurende reacties.

Liesbeth Woertman snapt de boze reacties wel. Ze is hoogleraar psychologie en schrijver van het boek Moeders mooiste, de schone schijn van het uiterlijk. “Belachelijk, dat is het eerste woord dat bij mij opkwam toen ik het las”, zegt ze. “Je zegt zo eigenlijk tegen je kind dat het niet leuk genoeg is. De hardheid onder kinderen is al hoog. Heb je rood haar of een bril, dan heb je het niet makkelijk”, zegt Woertman. “Maar je ouders zouden altijd van je moeten houden zoals je bent, niet dingen willen wegvegen op een foto.”

“We weten dat door de ‘perfecte mensen’ in de reclamewereld een vertekend ideaalbeeld ontstaat, dat het zelfbeeld van kinderen kan aantasten. Maar hierdoor ontstaat er nóg een ideaalbeeld: namelijk de ideale zelf. Hoe je er bijvoorbeeld uit zou moeten zien zonder puistjes. Die ideale zelf wordt je voorgehouden door de gephotoshopte schoolfoto.” Daardoor wordt de kans op een gekrenkt zelfbeeld nog groter, zegt Woertman.

Woertman is bang dat er in de toekomst alleen maar meer gephotoshopte schoolfoto’s opduiken. “Er is nog niet zo veel tegenbeweging waardoor het minder wordt. Maar kom op zeg, het is gewoon een schoolfoto. So what? Waarom mag je kind er niet gewoon moe uitzien op een dinsdagmiddag?”

Lees hier het hele bericht.

Wat vindt u? Is de fotobewerking onschuldig, of zouden we ervan af moeten zien om tegenwicht te bieden aan de perfectionerings-trend?

Gerelateerde berichten
Ouders

Een vakantie zonder WiFi en schermen heeft voordelen

Lees verder

sexting stappenplan Bureau Jeugd & Media
Scholen

Stappenplan ‘omgaan met sexting’

Lees verder

Bureau Jeugd & Media