26
mei
2023

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

“Mama, wat deed je me aan?” – over gezinsvloggers

De eerste kinderen die door hun ouders online gezet zijn in vlogs en sociale-mediaposts, worden groot en beginnen zich nu te laten horen. “Het was vreselijk. Mama, waarom deed je dit?”

Camyi Barrett is nu 24 en laat zich op haar TikTok-account met regelmaat uit over hoe vreselijk het voor haar geweest is dat haar moeder alles van haar online zette. Van de luiers tot haar eerste menstruatie toen ze 9 jaar oud was: alles werd gedeeld. Oversharen, heet dat in het Engels: het gebeurt nog steeds heel veel en Camyi probeert nu ouders op andere gedachten te brengen. En ze is niet de enige.

Overigens is ze zelf wel zo gewend aan online zijn, dat ze zelf nu ook van alles TikTokt waarvan je denkt: waarom moet ík dat weten? Zo vertelt ze dat in therapie is en geen contact meer heeft met haar moeder. Er is nog geen naam voor dit gedrag, maar het zou me niet verbazen als dat er binnenkort wel is: jong volwassenen die niet meer weten hoe ze moeten leven, of wie ze zijn, zonder elke dag online te zijn en nu zichzelf oversharen. En daar dan hun ouders de schuld van geven. Terecht waarschijnlijk.

@softscorpio Replying to @Lyssa #softscorpio#momtok#mommyinfluencer#kidsoftiktok#childinfluencer#kidinfluencer#kidinfluencers#momsoftiktok#sharenting♬ original sound – cam

Voor het beloofde meldpunt voor kinderen die ingezet worden door hun ouders, zie hier.

Zie ook: Is YouTuben kinderarbeid?

Gerelateerde berichten
Bureau Jeugd & Media