26
maart
2018
geldezel

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Online jeugdcultuur

Geldezels worden nu ook geronseld via Instagram

In België wordt weer gewaarschuwd: word geen geldezel. Het ronselen van jonge tieners gebeurt nu gewoon online.

Kinderen en jongeren worden geronseld als geldezel. Dat is al jaren zo. Maar vroeger gebeurde dat vooral gewoon op straat, in de buurt van scholen, bij uitgaansgelegenheden en andere plekken waar jongeren hangen. Nu worden ze ook online gerecruteerd: vooral de online hangplek Instagram is een ronselplek. Praat er met uw kinderen over: krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd. Het betekent dat zij een risico lopen om snel een hoge straf te krijgen, omdat ze gebruikt worden door criminelen om geld wit te wassen bijvoorbeeld. Soms moet het verdwenen geld door de geldezel worden terugbetaald.

In De Standaard wordt vandaag gewaarschuwd voor criminelen die via sociale media jongeren ronselen voor strafbare activiteiten. Ze worden zelfs gerecruteerd via WhatsApp-groepen, schrijft de krant.

Snel geld verdienen? Niet op ingaan!

De fraudeurs beloven jongeren dat ze snel geld kunnen verdienen door hun bankpas en pincode uit te lenen. De fraudeur maakt daar wat (gestolen) geld mee over en de eigenaar van de bankpas krijgt voor het uitlenen een paar honderd euro. Deze tussenpersonen worden geldezelsmoney mules of katvangers genoemd. Als geldezel ben je zelf ook gewoon strafbaar, of je nou precies wist wat er gebeurde of niet. Je hebt je bankpas en pincode afgegeven: tegen de regels van de bank. Bovendien heb je meegedaan aan illegale praktijken.

De politie waarschuwt jongeren ook hiervoor, zie hier bijvoorbeeld.

Tip: Vraaghetdepolitie.nl publiceerde een mooie, duidelijke flyer (pdf). Print hem uit en bespreek hem aan de eettafel.

Gerelateerde berichten
Nieuw verkeersbord - appen naast je fiets - Bureau Jeugd & Media
Ouders

Veilig appen naast je fiets: nieuw verkeersbord

Lees verder

sexting stappenplan Bureau Jeugd & Media
Scholen

Stappenplan ‘omgaan met sexting’

Lees verder

Bureau Jeugd & Media