18
juni
2017
zorgen

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Onderzoek

Zorgen ouders over internetgebruik kinderen

Het CBS publiceerde een artikel over hoe mensen veiligheid op internet ervaren. We lichten er het deel uit over ouders.

Een deel van de internetgebruikers ziet van bepaalde internetactiviteiten af omwille van veiligheidszorgen. Dit speelt vooral bij internetbankieren. Ook worden uit veiligheidszorgen activiteiten minder vaak gedaan dan gebruikers eigenlijk zouden willen. Er bestaat vooral wantrouwen ten aanzien van het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale netwerksites. Over misleidende e-mails of valse websites waarmee wordt geprobeerd persoonlijke informatie te verkrijgen, bestaan ook relatief vaak zorgen. Verder is een deel van de ouders bezorgd over waar hun kinderen mee in aanraking kunnen komen op internet.

Ervaring van ouders

Ouders die actief zijn op internet maken zich ook zorgen over waar hun thuiswonende kinderen mee in aanraking komen op internet. Ruim een op de vijf ouders (21 procent) maakt zich vaak zorgen dat hun kinderen met ongewenste of aanstootgevende inhoud op internet worden geconfronteerd. Ruim een op de zes (16 procent) is bang dat hun kinderen onbewust in contact komen met gevaarlijke personen en bijna een op de tien (9 procent) maakt zich vaak zorgen dat kinderen online gepest of gestalkt worden. Moeders maken zich – met een verschil van 7 procentpunten – vaker dan vaders zorgen dat hun kinderen onbewust in aanraking komen met gevaarlijke personen of de dupe worden van pesten of stalken. Als het gaat om de confrontatie met ongewenst of aanstootgevend materiaal op internet maken vaders en moeders zich in gelijke mate zorgen. Hoogopgeleide en middelbaar opgeleide ouders zijn op dit punt meer bezorgd dan laagopgeleide ouders.

ouders maken zich zorgen CBS

De zorgen over de internetveiligheid van kinderen verschillen niet tussen ouders met een Nederlandse achtergrond en ouders met een westerse of niet-westerse migratieachtergrond.

De meerderheid (70 procent) van de ouders met thuiswonende kinderen heeft de risico’s van internet met hun kinderen besproken. Ouders met een Nederlandse achtergrond (72 procent) doen dit doorgaans vaker dan ouders met een niet-westerse migratieachtergrond (63 procent).
Lees hier het hele artikel.

Gerelateerde berichten
YouTube snoepwinkel Bureau Jeugd en Media
Ouders

Help! Youtube verandert mijn vakantievideo’s in kinderporno!

Lees verder

TikTok campagne voor leeftiijdgrens 13 jaar
Ouders

Wat mag je op TikTok op welke leeftijd?

Lees verder

Bureau Jeugd & Media