Nieuw:
- Een extra thema is toegevoegd: Gezond – Zorg goed voor jezelf. Beschikbaar op 3 oktober 2022, geïntroduceerd in ons webinar op 3 oktober Mediawijsheid en digitaal burgerschap beschikbaar voor iedere school. Terugkijken kan hier.
- Twee nieuwe lessen toegevoegd: Wat betekent ‘aardig’ eigenlijk? En een les over het zien van schokkende beelden. (november 2021)
- Twee extra lessen over digitaal welzijn. Weer een thuisles en een klassikale les die bij elkaar horen. Te vinden in het kanaal van De InternetHelden op LessonUp. (april 2020)
- Twee online lessen over online pesten: Samen aan zet. Een thuisles en klassikale les met docent, beide online, zie hier. De lessen bieden tools om het samen met de klas over (online) gedragsregels te hebben door middel van discussies, opdrachten en het bespreken van voorbeeldsituaties. (september 2020)
Tips:
- Vraag hier een introductiepakket aan van De InternetHelden: een docentenboek en een ouderpakket.
- Meld je hier aan voor de speciale nieuwsbrief met nieuws over De InternetHelden.
Slim, Alert, Sterk, Aardig en Moedig
Op 11 februari 2020 (Safer Internet Day) lanceerden we De InternetHelden: een lessenreeks met 18 lessen over online veiligheid en digitaal burgerschap. De lessen zijn bedoeld als leerlijn Mediawijsheid voor de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs (onderbouw, alle niveaus). Ze gaan over veilig internet (technisch en sociaal) en digitaal burgerschap. U kunt het materiaal hier kosteloos downloaden (pdf’s) op de website van De InternetHelden, maar het is ook kant-en-klaar voor het digitale schoolbord op te halen via LessonUp in het eigen kanaal van De InternetHelden.
Het programma is samengesteld door Bureau Jeugd & Media, in samenwerking met Safer Internet Centre Nederland, op initiatief van Google, en wordt onderschreven door EOKM, Helpwanted.nl, Ouders & Onderwijs en Veiliginternetten.nl. Inmiddels heeft Bureau Jeugd & Media een donatie gekregen van het filantropische fonds Google.org, om de komende jaren De InternetHelden te kunnen uitbreiden met een nieuw thema, nieuw materiaal te maken voor het speciaal voortgezet onderwijs en ouders in lager geletterde en/of meertalige gezinnen. Daarvoor gaan we samenwerken met Home Start van Humanitas. Ook gaan we wetenschappelijk onderzoek doen naar de effectiviteit van de lessen.
Voor iedereen beschikbaar
Alle middelbare scholen kunnen deze lessen gebruiken. Er zijn geen kosten aan verbonden. Iedere docent, ook al voelt hij of zij zich zelf nog niet zo’n held (Wat is tweestapsverificatie eigenlijk? Wat is een VPN precies?) kan met het materiaal uit de voeten: alles wat je moet weten om de lessen te kunnen geven, staat erin. Maar Bureau Jeugd & Media verzorgt ook een ondersteunende docentensessie voor scholen die dat willen. Zo raken ze in een uur, online, snel vertrouwd met het lesmateriaal. U kunt zich hier aanmelden. We vragen alleen een reiskostenvergoeding.
Bij het lesmateriaal hoort ook een ouderavond, speciaal voor brugklasouders. U kunt hier een aanvraag indienen; tot 2022 werden ze geheel online verzorgd, maar een fysieke bijeenkomst heeft nu onze voorkeur. Wie de ouderavond aanbiedt aan ouders, heeft daar verder geen omkijken naar: zo kan de school ouders een flinke steun in de rug geven bij de mediaopvoeding thuis!
De InternetHelden – lessen over online veiligheid en digitaal burgerschap
Het lespakket is erop gericht dat jongeren zoveel mogelijk baat hebben bij hun online activiteiten. We gaan er vanuit dat jongeren veel kunnen hebben aan internet, en dat ze ook al veel ervaring hebben. De lessen sluiten dan ook zoveel mogelijk aan bij hun eigen ervaringen, waarbij ze gestimuleerd worden om daarover te reflecteren, naar elkaar te luisteren en iets te doen met de kennis die ze aangereikt krijgen om hun gedrag veiliger te maken. Daarnaast leren jongeren natuurlijk wat handige manieren zijn om hun gegevens te beveiligen en hoe ze kunnen voorkomen dat ze in de problemen komen. Tot slot wordt aandacht besteed aan wat ze kunnen doen als er toch iets mis gaat.
De lessen zijn gebundeld in de vijf thema’s:
- Verstandig delen – Nadenken voordat je informatie deelt met anderen: wat, wanneer, hoe en met wie.
- Val niet voor vals – Het kritisch beoordelen van online teksten (zoals phishing en nepnieuws).
- Beveilig je geheimen – Jezelf beschermen tegen online risico’s, zoals cyberpesten, gehackt worden en oplichterij.
- Met aardig doen kom je verder – Je fatsoenlijk gedragen: vriendelijk, respectvol en met begrip voor andermans privacy.
- Blijf er niet mee zitten – Hulp vragen in lastige situaties: bij wie en hoe.
Een zesde thema is toegevoegd in oktober 2022 en gaat over gezondheid en welbevinden (Zorg goed voor jezelf).
Digitale schoolbord
De lessen kunnen gegeven worden met de online toolkit voor docenten (pdf), maar de lessen zijn ook beschikbaar, kant en klaar voor het digitale schoolbord, te vinden via het kanaal van De InternetHelden bij LessonUp.
Ouderavond voor brugklasouders
De ouderavond van De InternetHelden is dus bedoeld voor ouders van de brugklas (ook in het SVO) en kan kosteloos verzorgd worden. Voor de ouders is er ondersteunende ouderinformatie in de vorm van een brochure met tips en links. Uitgebreider oudermateriaal staat online (als pdf) en is hier te vinden. In het oudermateriaal is opgenomen een handige EHBO-gids voor eerste hulp bij online problemen.
Als u vragen heeft over de online ouderavond voor brugklasouders, stuur ons dan even een mailtje.
Direct aanvragen
Meester Hidde – No Cape
Speciaal voor De InternetHelden maakte Meester Hidde de video ‘No Cape’.
Meer weten?
Wij zijn er voor alle InternetHelden! Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Founding partners
Het programma De InternetHelden is ontwikkeld door Bureau Jeugd & Media, met Safer Internet Centre Nederland en Google als founding partners, en wordt onderschreven door EOKM, Helpwanted.nl, Ouders & Onderwijs en Veiliginternetten.nl.