Sire-filmpjes maken in gebarentaal

Vorige week was één van onze docenten – Pauline Maas – op de Kentalis School in Sint Michielsgestel. Dat is een school voor kinderen met taal- en/of spraakmoeilijkheden. De school organiseerde die dag een Mediadag die vol zat met lessen over sociale media, multitasken en  cyberpesten. Pauline vertelt over de gastles die zij gaf.

gastles Sirefilmpjes maken 1

Wij gingen samen met de leerlingen aan de slag om ‘Sire-filmpjes’ te maken: korte filmpjes met een boodschap. Drie groepen, verdeeld naar leeftijd, gingen aan de slag. Ik begon met een korte presentatie, die vertaald werd door een doventolk. Na deze inleiding gingen de leerlingen aan de slag om een storybord te maken van hun verhaal en ze schreven op wat de boodschap was van hun filmpje. De filmpjes mochten niet langer dan 2 minuten duren.

De leerlingen konden in kleine groepjes aan het werk met een iPad. Steeds verrast het weer hoe snel ze doorhebben hoe het bewerkingsprogramma werkt, en hoe ze samenwerkend tot een prachtig resultaat kunnen komen. Na 1,5 uur konden we de filmpjes op het digibord bekijken.

Natuurlijk kozen de leerlingen zelf hun thema, dat wel in het teken moest staan van hun media-ervaringen. We zagen filmpjes over Facebook, hacken, sexting, geen telefoons in de klas en pesten via WhatsApp. Ze staan niet online, dat wilden de leerlingen zelf niet. Ook dat is mediawijsheid: of je iets openbaar maakt, dat bepaal je zelf!

De bijbehorende lesbrief is hier te downloaden.

Ook een Mediadag op school organiseren?

We helpen met het meedenken, voorbereiden en uitvoeren. Vraag hier een offerte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 4 juni 2014
Gepubliceerd door: Pauline Maas