Stroomdiagram van HelpWantedNL om te checken of je slachtoffer bent van sextortion

Sextortion – slachtoffers zijn vaak jongens en jonge mannen

HelpWanted.nl waarschuwt al een tijdje voor de toename van sextortion, oftwel webcam-chantage. Er zitten vaak criminele bendes achter (die opereren vanuit Marokko, de Filipijnen en Ivoorkust), die op vrij gemakkelijke manier veel slachtoffers kunnen maken door hen af te persen. HelpWanted krijgt niet alleen meldingen van minderjarigen, ook twintigers worden slachtoffer. Ook zij weten vaak niet wat ze moeten doen in zo’n geval. In de UK is van vier mannen bekend dat ze zelfmoord pleegden omdat van hen seksuele beelden online gezet waren in zo’n blackmail-situatie. Getallen uit ons land hebben we niet, maar je moet er niet aan denken dat jongens, of jong volwassenen geen hulp durven vragen of aangifte durven doen. Laten we dat vreselijke taboe (dat in Engeland nog groter is dan hier) op webcam-seks opruimen. Alleen dan kunnen we voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

De bendes zetten vrouwen in om een slachtoffer tot internetseks te verleiden. Deze vrouwen krijgen daarvoor betaald of worden zelf ook onder druk gezet. Soms worden de beelden waarmee de mannen gechanteerd worden ook nog weer gemanipuleerd, zodat het lijkt alsof je webcamseks hebt gehad met een minderjarig, zoals het verhaal van ‘Paul’ in deze NOS-reportage.

Wat is sextortion precies?

Vermoed je dat je slachtoffer bent van sextortion? Check het hier, via dit stroomschema (pdf) van HelpWanted.

Video-uitleg met animatie (in het Nederlands):

Engelstalige video (minder kinderachtig):

Stappenplan bij sextortion

Een helder stappenplan voor als je gechanteerd wordt, vind je in hieronder. Zie ook deze video (in het Engels).

 1. Blokkeer en verwijder de persoon die jou afperst overal. Ga niet in op de bedreigingen.
 2. Maak geen geld over! Je krijgt geen enkele garantie dat de beelden niet online worden gezet en de kans is groot dat ze daarna nog meer geld willen.
 3. Controleer welke gegevens de dader van jou heeft en verander die. Mocht diegene bijvoorbeeld jouw Skype gegevens hebben, verwijder jouw Skype account. Datzelfde geldt voor je e-mailadres, Facebook account, telefoonnummer, etc. Mocht je jouw social media account echt niet willen verwijderen, deactiveer deze dan voor in elk geval twee weken.
 4. Controleer de instellingen van al je social-media-accounts. Zorg ervoor dat onbekenden jouw profiel niet kunnen bekijken. Maak ook je vriendenlijst onzichtbaar voor anderen. Hoe je dit kunt doen, kun je hier vinden.
 5. Rapporteer het profiel van degene die jou afperst via social media. Tips hiervoor vind je hier. Facebook heeft een apart meldformulier voor sextortion waar je het profiel van de afperser kunt rapporteren. Deze kun je hier vinden.
 6. Doe aangifte bij de politie. Afpersing (eigenlijk heet dit ‘afdreiging’) is strafbaar. Neem zoveel mogelijk informatie mee over degene die jou afperst. Denk hierbij aan chatgesprekken, telefoonnummer, naam, username op Skype en gegevens waar het geld naartoe zou moeten (rekeningnummer enz.). Wanneer de beelden online zijn gezet, kan er ook sprake zijn van smaad. Dit houdt in dat jouw imago wordt aangetast doordat de beelden online zijn gezet.
 7. Als je toch geld hebt overgemaakt, neem dan contact op met de bank of het wisselkantoor (bijvoorbeeld Western Union) waar je dit hebt gedaan. Laat de bank weten wat jou is overkomen, en wie degene is die jou probeert af te persen. Mogelijk kan de bank een onderzoek naar deze persoon instellen. Neem hier contact op met Western Union.
 8. Stel een Google Alert in op je naam of andere informatie die diegene van jou heeft. Denk aan je Facebook-account, je e-mailadres, je Skype-username. Je krijgt dan bericht van Google wanneer er ergens op internet iets over jou wordt geplaatst met één van die gegevens erbij, bijvoorbeeld de naaktbeelden. Doe dit hier.
 9. Zoek jezelf regelmatig op internet. Mocht het om een foto gaan, dan kan je ook via Tineye zoeken. Of de afbeelding zoeken via Google Images (klik op het cameraatje in het zoekveld en geef de afbeelding op waar je Google naar wilt laten zoeken).
 10. Als de beelden toch online komen, dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de website en verzoeken om de beelden te verwijderen. Als je jonger bent dan 18 jaar, vermeld dat dan duidelijk in je bericht, en laat de website weten dat de beelden tegen jouw zin in geplaatst zijn.

Hulp

Heb je hulp nodig? Ga naar HelpWanted.nl

 

 

 

 

 

 

Reactie(s) (1)

 1. Ilse (reply)

  30 januari 2017 at 13:52

  Jeetje…nooit aan gedacht dat het zo ver kan gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 30 januari 2017
Gepubliceerd door: Justine Pardoen
Reacties: 1 reactie