Bureau Jeugd & Media

De Mediawijsheid Quizkaart voor scholen

Pedagoge Ilse Godtschalk heeft zich onlangs gevoegd bij het team van Bureau Jeugd & Media. Ze vertelt over Movietrader, het programma waarmee je video's interactief maakt. Zij ontwikkelde dat een aantal jaren geleden in de vorm van een Mediawijsheid-quiz. In het kader van de Week van de Mediawijsheid zetten we deze Quizkaart in de spotlight.

Sinds kort ben ik ook betrokken bij Bureau Jeugd & Media en zal ik als pedagoog me gaan toeleggen op het gebruik van video in het onderwijs. Wilt u daar iets over weten, dan ben ik uw vrouw. Ik ben de ontwikkelaar van Movietrader, software die video interactief kan maken op een heel gemakkelijke manier. Scholen kunnen daar zelf mee aan de slag en ik kom dan ook graag op uw school vertellen hoe dat werkt, en wat de mogelijkheden zijn van video in het onderwijs in het algemeen.

Mediawijsheid Quizkaart

Veel leerlingen in groep 8 zullen tijdens deze Week van de Mediawijsheid 2015 #WvdM15 via de bibliotheek weer kennis hebben gemaakt met de Mediawijsheid Quizkaart van Movietrader. De Oba (Amsterdam), bibliotheken in Utrecht en Hilversum onder andere, maken er gebruik van. En sinds kort is de Quizkaart ook beschikbaar voor scholen.
Mediawijsheid Quizkaart

De Mediawijsheid Quizkaart bestaat uit negen interactieve filmpjes, met meerkeuze-vragen en doe-opdrachten. Je moet er wel voor online natuurlijk.  Elk filmpje eindigt met een opdracht, waarbij leerlingen de informatie uit de film moeten toepassen op hun eigen situatie. Ook gaan ze op zoek naar antwoorden. 

 Als de leerlingen de vragen in de filmpjes goed beantwoorden, krijgen ze punten. Als de filmpjes zijn bekeken en alle vragen zijn beantwoord, zien de leerlingen hun eindscore en weten ze hoe mediawijs zij zijn. 

En zo kun je ook bekijken welke klas het hoogst gescored heeft, of zelfs welke school. Als bibliotheek kun je daar een competitie aan verbinden. Elk jaar weer voor groep 7 en 8.

Uiteraard hoeft het spelen van de Quizkaart niet beperkt te worden tot de Week van de Mediawijsheid.

Ook voor brugklas

Het mediagebruik wordt ineens een stuk intensiever wanneer kinderen de overstap maken van het primair- naar het voortgezet onderwijs en een nieuwe levensfase ingaan. Dat is leuk en uitdagend, maar vraagt wel om extra aandacht voor de valkuilen. Kinderen moeten dus al vroeg nadenken over vragen als ‘wat is er eigenlijk over mij te vinden op internet? Wil ik dat well? En wat kan ik geloven van wat op internet staat en wat niet? Maar ook: wat is een leuke manier om te flirten op internet? Hoe doe je dat zonder dat het mis gaat? De thema’s die thuishoren bij mediawijs opvoeden zijn zo langzamerhand wel bekend. Maar hoe breng je ze zodat jonge pubers onze wijze lessen ook willen horen?

De kern van de aanpak van Movietrader is dat je video gebruikt maar nooit zonder meer: er moet altijd iets aan worden toegevoegd zodat leerlingen gaan nadenken over wat ze zien en horen. Wat vinden ze daar zelf van? Hebben ze de informatie verwerkt en begrijpen ze alles wel? Door de interactie toe te voegen met behulp van de software van Movietrader, wordt het ineens een aantrekkelijk en effectieve manier van leren.

De Mediawijsheid Quizkaart is dus gebaseerd op een didactisch principe dat ook voor andere onderwerpen kan worden ingezet. Voor meer informatie, zie ook www.movietrader.nl. Neem gerust contact op met mij, ilse.godtschalk@bureaujeugdenmedia.nl.

 

Reactie(s) (4)

 1. Kerstin Lorenz (reply)

  18 april 2018 at 14:27

  Hallo,

  We hebben een aantal jaar geleden in het kader van mediawijsheid aan onze brugklassers het movietrader-project in de OBA aangeboden. Graag willen we informatie of dit ook volgend schooljaar weer mogelijk is.

  Met vriendelijke groet,

  Kerstin Lorenz
  Montessori Lyceum Amsterdam

 2. Marlies Appelman (reply)

  30 juni 2017 at 14:24

  Goedendag,
  Ik wil graag weten hoe ik aan die mediaquiz kom. Hij spreekt mij erg aan!
  Groet Marlies Appelman

  1. Ilse Godtschalk (reply)

   1 juli 2017 at 17:22

   Beste Marlies,

   Wat leuk dat je interesse hebt op de Mediawijsheid Quizkaart.
   Inmiddels is hij weer helemaal vernieuwd.
   Ook geven we mediawijsheidslessen op scholen zoals bijvoorbeeld filmen, monteren en movietraders maken zowel voor leraren als leerlingen.
   We hebben elkaar al even kort gesproken en heel erg leuk dat je voor de weken van de mediawijsheid op je school wilt openen met deze quizkaart.
   Goed idee!
   We hebben verder contact!

  2. Justine Pardoen (reply)

   2 juli 2017 at 21:27

   Je krijgt bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 27 november 2015
Gepubliceerd door: llse Godtschalk
Reacties: 4 reacties