seksuele opvoeding voor jongens is hard nodig

Open mail aan minister-president Rutte

Geachte meneer Rutte,

Iedere dag spreek ik meiden en jonge vrouwen bij wie (ernstig) over hun grenzen is gegaan. Vanuit de dagelijkse praktijk kan ik zeggen, dat het onrespectvol omgaan met vrouwen en meisjes niet alleen in Keulen op het station plaatsvindt, maar ook onder jongeren in Nederland. Bij het uitgaan in de stad, op school, buiten (zoals zij dat noemen) en niet te vergeten online. Meisjes worden hoer genoemd als ze een rokje aanhebben, nageroepen en onrespectvol behandeld. Jongens moeten stoer zijn en zo niet, dan worden zij bestempeld als mietjes. Ja inderdaad: nu anno 2016; ik sta regelmatig met mijn oren te flapperen als ik een klas voorlichting geef.

Het gevolg van de huidige beeldvorming is, dat meisjes bij grensoverschrijdend gedrag degenen zijn die weerbaar moeten worden. Daarnaast is er nauwelijks aandacht voor het opvoeden van jongens in de liefde, want die zijn weerbaar genoeg. Een grote misvatting natuurlijk. Hoe was uw seksuele opvoeding eigenlijk, meneer Rutte? Ik hoor u daar nooit over.

Maar ik zal u vertellen wat er gebeurt: meiden bestempelen als ‘niet weerbaar genoeg’ maakt hen tot slachtoffer. Jongens niet wijzen op hun verantwoordelijkheden en op respectvolle omgang, maakt dat er niet veel ten goede verandert. Emanciperen moet je leren en je moet het onderhouden. Evenals integreren. Ik schrik ervan, meneer Rutte, als u zegt dat meer begeleiding of onderwijs in seksuele omgangsvormen voor nieuwkomers niet nodig is. Weet u, zelfs Nederlandse jongens krijgen onvoldoende voorlichting, steun en begeleiding in seksuele waarden en normen. U heeft er geen idee van, dat als meisjes betast worden (en dat is nog het minst erge voorbeeld van de vele grensoverschrijdende zaken) dat zij degenen zijn, die aangesproken worden. Hoe weet een jongen zich te gedragen als hij daar geen les in krijgt? Het evenwicht is weg meneer Rutte, tijd om de balans op te maken.

Keulen lijkt de Westerse samenleving met de neus op de feiten te drukken. De klokken van de Dom van Keulen (een fallussymbool, hoe toepasselijk) luiden godzijdank een nieuwe seksuele bewustwording in. De Westerse wereld wordt wakker: goedemorgen allemaal. Alleen u blijkt een langslaper, meneer Rutte. Ik zie het voor me, u in gestreepte pyjama, door de wekker heen geslapen…

Ik schrik ervan, meneer Rutte, als u zegt dat meer begeleiding of onderwijs in seksuele omgangsvormen voor nieuwkomers niet nodig is.

De kracht van de groep wordt gevreesd in Duitsland, er is een angst dat oude tijden herleven. Maar angst kan ook een raadgever zijn als je leert hoe je je reactie kunt inzetten. Ik zou u erop willen wijzen dat de kracht van de groep ook gebruikt kan worden. Gaat u maar vast rechtop zitten, dan leg ik het u uit. Mijn cliëntes geef ik inzicht en daarmee een stap in de richting van zelfbeschikking door onder andere de drie mogelijke reacties te bespreken op aanranding, misbruik of verkrachting. U kent ze vast: freeze, fight & flight.

De Westerse maatschappij lijkt zich in een parallel proces te bevinden en daarom wil ik u vragen te leren van slachtoffers. Wat te doen?

  1. De freeze hebben gehad: het lamgeslagen zijn. Het niet-reageren.
  2. Flight? Lijkt me helder: vluchten kan niet meer. Dat wil zeggen het ontkennen en ontwijken van de problematiek moet stoppen.
  3. Blijft over: fight. Fight betekent in actie komen, reageren.

Het is dus tijd om op te staan. Om in actie te komen als maatschappij, als overheid. Dat betekent dat we meer moeten investeren in de seksuele weerbaarheid en opvoeding van kinderen, jongeren. Via onderwijs en voorlichting. Dat wil zeggen dat we kinderen en jongeren moeten leren omgaan met grenzen en wensen van zichzelf én die van een ander. De overheid moet hierin het goede voorbeeld geven. Luisteren, signaleren en een consequentie verbinden aan grensoverschrijdend gedrag.

Het is tijd voor een andere tijd. Een premier met een rok aan zou ik zeggen. Mocht u nog niet echt durven, Meneer Rutte, de broekrok heeft een rivival, maar ik zou u aanraden om los te gaan. En te laten zien dat wie een rok draagt, de broek aan heeft.

Zaterdagmiddag 16 januari om 13:00 uur zullen jonge mannen als statement gerokt op de Dam hun steun betuigen en respect tonen aan meisjes en vrouwen. Premier Rutte, ook u kunt stelling nemen. Wordt het met of zonder plooi? ‘Want’ zoals de Canadese premier Justin Trudeau kunnen zou kunnen zeggen: ‘Het is tenslotte 20sekstien.

Met de meeste hoogachting,

Jacqueline Kleijer

 

Reactie(s) (2)

  1. Ilse godtschalk (reply)

    12 januari 2016 at 23:42

    Goeie mail!
    Ben beniewd of hij er eentje met of zonder plooi aandoet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 12 januari 2016
Gepubliceerd door: Jacqueline Kleijer
Reacties: 2 reacties