identiteitsdiefstal

Mentorles identiteitsdiefstal

In het kader van de landelijke campagne Alert Online 2015 (26 oktober tot en met 6 november), bieden we scholen een gratis mentorles aan over identiteitsdiefstal en identiteitsfraude door onzorgvuldig omgaan met je identiteitsbewijzen. Jongeren worden gemakkelijk slachtoffer van identiteitsdiefstal, omdat ze veel online zijn, via sociale media hun persoonsgegevens delen (denk aan trots een foto van je rijbewijs op Facebook zetten), en altijd op zoek zijn naar goede deals via Marktplaats en Facebook onder andere.

Zo vertelde Lysanne onlangs haar verhaal over hoe ze via Facebook iemand gevonden had die goedkope festivalkaartjes had, maar ze werd opgelicht. Niet alleen doordat ze geld overmaakte maar nooit haar tickets ontving.. maar de verkoopster vroeg naar een kopie van haar paspoort en maakte vervolgens een nep-account op Facebook aan, waarop nu onder de naam van Lysanne goedkope kaartjes werden aangeboden. Achter het Facebook-account van de verkoopster van de tickets zitten criminelen, die zo van alle kopers slachtoffers maken: iedereen betaalde, niemand kreeg zijn kaartjes, en de ‘verkopers’ kregen boze kopers op hun dak, maar wisten natuurlijk van niets. De identiteit van de boeven kan in zulke gevallen niet snel achterhaald worden. Weg is niet alleen je geld, maar ook je identiteit…

Wat moeten jongeren leren?

Voor jongeren is het goed om na te denken over wat je identiteit precies is, waarom je identiteitspapieren hebt en hoe je ze op een goede manier gebruikt en wat de gevolgen kunnen zijn van identiteitsdiefstal. Tegelijkertijd moeten ze leren dat ze ‘nee’ mogen zeggen als gevraagd wordt om een kopietje paspoort. Het is goed dat ze weten wat ze kunnen doen om een veilig kopietje te maken, en wat ze moeten doen als er iets misgegaan is. Ook is het belangrijk dat ze hier met elkaar over praten, zodat ze zich bewust worden van de risico’s en dat je niet per se een loser bent als je slachtoffer wordt: het overkomt ook oplettende volwassenen.

Toch kun je wel iets doen. In de mentorles staan dan ook tips. Ook luisteren ze naar experts en denken ze zelf na over de manier waarop je identiteit gestolen zou kunnen worden. Hopelijk zullen alle jongeren die nu nog voor het gemak een foto van hun id-kaart op hun mobiel hebben staan, deze meteen verwijderen als ze deze les gehad hebben. Voor het interactief maken van filmpjes in deze les, is gebruik gemaakt van Movietrader.

Een goed overzichtsartikel over verschillende vormen van identiteitsdiefstal is deze week gepubliceerd op Ouders Online.

Gratis digibordles

Hier is de gratis digibordles op te halen: start de mentorles

Vragen of opmerkingen? We horen ze graag!

alert online logo

Reactie(s) (3)

  1. Emma de Graaf (reply)

    2 december 2021 at 10:53

    Wat een slim idee om bewustzijn te creëren onder jongeren, met betrekking tot hun identiteit. Hopelijk kan dit problemen in de toekomst voorkomen. Je bent inderdaad zeker geen loser als je een slachtoffer bent van identiteitsdiefstal, deze dieven zijn erg slim. Gelukkig gebruiken steeds meer bedrijven een ID check voor ondernemingen of een andere veilige manier om ID gegevens te controleren.

  2. Pingback: Van hackers tot dataverzamelende apps: hoe alert ben jij online?

  3. Pingback: Lesmateriaal en medialessen over mediawijsheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 26 oktober 2015
Gepubliceerd door: Justine Pardoen
Reacties: 3 reacties