11
januari
2023
Jacqueline Kleijer over Andrew Tate bij NOS Met het Oog op Morgen 3 januari 2023

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Online jeugdcultuur

Mediaopvoeding en Andrew Tate

Op 2 januari 2023 schreef Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media een Opinie in de Volkskrant over Andrew Tate. Ze lichtte toe waarom het belangrijk is om met jongeren te praten over deze misogyne man.

Eind december daagde Andrew Tate op Twitter Greta Thunberg uit, door overdreven zijn milieu-onvriendelijke bezit te etaleren. In het ruzie-gesprekje dat volgde gaf hij wellicht zijn verblijfplaats prijs, waardoor hij in Roemenië gearresteerd kon worden voor mogelijke mensenhandel. Het was wereldnieuws. Geen frisse jongen, dus. Maar wel een heel erg bekende, vooral onder jongeren.

Tate is geen fijne figuur, en zeker niet geschikt als de voorbeeldfiguur die hij voor veel kinderen en jongeren nu lijkt te zijn. Hoe komt hij zo populair?

Aantrekkingskracht

Jacqueline: “Tate lijkt jongens een uitweg in de onzekere adolescentiefase te bieden. In plaats van een eigen zoektocht naar wie ze willen zijn, nemen ze zijn tips en visie met beide handen aan: ‘Jongens, sta je mannetje!’” Bad guys hebben vaker een grote aantrekkingskracht. Dat is altijd zo geweest. Een slechterik is nu eenmaal interessanter dan een brave hendrik. Dat zie je in romans, films en nu ook in games en sociale media natuurlijk: “Het etaleren van macht en bezit roept blijkbaar een verlangen tot identificatie op.” Het bevat een belofte dat jij kunt zijn als hij.

Het prikkelt in ieder geval om je ertoe te verhouden. Veel jongeren vinden het wel te ver gaan wat Tate doet en en zegt, maar er zijn er genoeg die hem stoer vinden en vinden ‘dat hij wel een punt heeft’. Over hoe je je moet verhouden tot vrouwen (ze onderdanig maken en je rechten opeisen als man) en hoe je geld verdient met crypto-munten bijvoorbeeld.

Loverboy

Jacqueline werkte 16 jaar met slachtoffers van mensenhandel en maakt de vergelijking met de loverboys die ze in die tijd ontmoette. Ze herkent in het gedrag van Tate de trucs van loverboys: hij verleidt met uiterlijk charisma, macht en rijkdom. Hij trekt aandacht met zijn controversiële uitspraken, en palmt jonge mannen in door te doen alsof hij ze begrijpt en te beloven dat ze kunnen leven als hij, als ze ook gaan denken en doen als hij. Hij is een rolmodel geworden.

Luister naar Jacqueline in:

In gesprek

Nu blijkt dat Tate een rolmodel geworden is voor jongens, zit er niks anders op dan met jongeren te praten over het fenomeen Andrew Tate. Houd daarbij rekening met het feit dat je kind ook wel weet dat de uitspraken van Tate erg ver gaan, maar dat hij ook een aantrekkingskracht heeft. Bespreek dan: hoe zit dat dan precies? Hoe komt het dat hij voor velen een rolmodel is? Wat maakt hem aantrekkelijk, ook al zegt hij vrouwonvriendelijke dingen?

Houd je oordeel in: roep niet meteen dat Tate gevaarlijk is of dat je het afwijst. Erken eerst maar eens dat het ook grappig is hoe hij zich toont met al die overdreven luxe en controversiële uitspraken. Uiteindelijk kun je jouw visie ertegenover zetten als dat nodig is: dan kun je zijn uitspraken over vrouwen afwijzen. Of zijn gedrag als mensenhandelaar, maar ook aan de kaak stellen dat hij geld verdient aan jongeren die hem bewonderen, door ze gouden bergen te beloven (rijk worden op internet), als ze lid worden van zijn ‘universiteit’ voor 50 dollar per maand … (zie hier voor kritisch commentaar op deze commerciële activiteit).

Gerelateerde berichten
Twitch - Bureau Jeugd & Media
Ouders

Is Twitch veilig? (En wat is dat eigenlijk?)

Lees verder

vrouwonvriendelijk gedrag in games - Bureau Jeugd en Media
Ouders

Vrouwonvriendelijk gedrag in games – tips voor ouders

Lees verder

Bureau Jeugd & Media