De Media Ukkie Dagen 2017 zijn van start (31 maart tot en met 7 april 2017). Net als vorige jaren is er weer nieuw onderzoek.
Kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar kijken ruim twee uur per dag naar een scherm. Een derde van de ouders weet niet wat hun kinderen dan zien. Vooral YouTube-filmpjes kijken peuters en kleuters zonder ouderlijk toezicht. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek Iene Miene Media 2017 (pdf).
Tablet verdringt langzaam de televisie
De tv is het populairste scherm voor kinderen onder de zes (82%), op de voet gevolgd door de tablet (64%). Ook de smartphone wordt veel gebruikt. 37% van de peuters en kleuters heeft thuis geregeld een smartphone in handen om filmpjes te bekijken of een spelletje te spelen. In slaapkamers van jonge kinderen zijn weinig schermen te vinden. Nog steeds heeft een deel van de kinderen onder de zes al een televisie op hun kamer staan, maar het percentage daalde ten opzichte van vorige jaren. Maar de tablet neemt die plaats in: een kwart van de ukkies heeft een eigen kindercomputer of tablet op de slaapkamer. In gezinnen met laagopgeleide ouders staat vaker nog wel een tv op de kamer van het jonge kind.
Filters niet populair
Teederde van de ouders heeft moeite met het instellen van filters en parental controls of is daar onbekend mee is. Dat is jammer, want jonge kinderen worden steeds jonger geconfronteerd met porno, ook via YouTube. En eigenlijk is het vrij simpel om YouTube zo in stellen dat ze geen 18+ materiaal zien of geweld. Ook op de tablet zelf kan van alles worden ingesteld.
Mediatijd rond het eten
“Mijn kinderen gebruiken media zelfs om te onderhandelen: ik eet mijn bordje leeg als ik dat filmpje nog een keer mag bekijken.”
Vaders doen minder samen met media
- Boekjes worden meestal gelezen met de moeder (56%). Vaders doen dit een stuk minder (16%)
- Filmpjes worden vaak zonder begeleiding bekeken (30%). Daarna volgen de moeder (24%) en de vader (15%)
- Educatieve spelletjes worden vooral met moeder (26%) of alleen (22%) gespeeld, en veel minder met vader (9%)
Een derde (30%) van de kinderen tussen 0 en 6 kijkt meestal alleen naar filmpjes op YouTube. Als de tablet zo ingesteld is dat ze alleen bekende filmpjes kunnen kijken, is er niets aan de hand. Een tip: installeer MyBee voor de tablet, dan kunnen ze ook echt in een veilige omgeving op zoek naar nieuwe filmpjes. Zie www.mybee.nl
Ukkies worden door hun ouders overschat
“Op YouTube komen wel eens filmpjes voorbij met mensen die asociaal gedrag vertonen. Ik leg dan uit dat dit niet normaal is en klik het weg.”
Opvoedgedoe
- te lang bezig zijn met media
- ongeschikte inhoud tegenkomen
- verveling bij geen mediagebruik
- eindeloos zeuren om media
- via media in contact komen met kwaadwillenden
“Mijn kind raakt heftig gefrustreerd als ik vind dat ze lang genoeg naar YouTube-filmpjes heeft gekeken. Ik leg haar uit dat we niet zo lang naar filmpjes gaan kijken, laat haar even huilen en bied en alternatief aan.”
Ouders praten weining over media in het gezin
Anoniem contact en andere tips
- Wie van andere ouders wel eens wil weten hoe zij het thuis doen, kan terecht op het Forum van Ouders Online. Zie de rubriek: Alles Digitaal bijvoorbeeld.
- Voor vragen aan deskundigen is Mediaopvoeding.nl beschikbaar. En algemene informatie over mediaopvoeding is te vinden via www.opvoeden.nl
- Zie ook: Nieuw: de MediaDiamant, houvast voor ouders in de mediaopvoeding
- Meer over de Media Ukkie Dagen, zie de website.
- Bezoek ook de gloednieuwe site KindMedia.nl eens. Gemaakt voor de kinderopvang, maar ook interessant voor ouders (met tips voor goede mediaproducten).
Maarten
31 maart 2017 at 16:51
Goeie update. Schrikbarende (maar niet onverwachte) cijfers. Het belangrijkste wat we onze kinderen nu kunnen leren is weerstand bieden aan verleiding.
En voorbeelden stellen. Ook wij ouders zijn vatbaar voor verleiding. Vraag jezelf af wat je voordoet als het om mediagebruik gaat.