Filmen en monteren in een halve dag - Ilse Godtschalk

Leren filmen en monteren in een halve dag?

Het team van basisschool De Oostwijzer in Zoetermeer kreeg een studiedag over het gebruik van nieuwe media en digitale tools in het onderwijs. Ilse Godtschalk van Bureau Jeugd & Media schakelde haar team bij Cameraworks/Movietrader in om in vier uur alle leerkrachten te leren filmen en monteren, waarna ze een kant-en-klaar product konden presenteren.

De studiedag werd georganiseerd door Onderwijs Advies/SIZO, die ook de iPads kon leveren waarmee we aan het werk gingen, die dag. De school heeft nog geen iPads. We hebben het filmmateriaal op de pc’s van de school gezet, waarna we gingen monteren met Windows Moviemaker, een gratis, maar beperkt montage programma. Meestal als de school iPads heeft, doen we alles (filmen en monteren) op de iPad (met iMovie); maar zo ging het ook.

De Oostwijzer wil met leerkrachten en leerlingen samen een eigen schooljournaal maken. Het idee is dat leerkrachten nu samen met leerlingen aan de slag kunnen om dit te maken: alles zelf filmen en monteren.

In het eerste uur hebben we de 33 leerkrachten de beginselen van het filmen van een video-item bijgebracht. Hoe film je met de iPad? Wat moet je doen, wat werkt niet? Wat voor shots moet je maken (totaal/medium/close) om een leuk en goed schoolitem te kunnen maken? Waar moet je op letten als je iemand interviewt (geluid/tegenlicht/het kader)?

Daarna hebben we de leraren in groepjes van drie met een duidelijke opdracht op pad gestuurd. We liepen daarbij de school rond om ter plekke aanwijzingen te geven. Na een klein uur hadden zij elkaar geïnterviewd en zo veel mogelijk verschillende shots verzameld om een leuk item te kunnen maken.

Vervolgens hebben we ze een korte introductie gegeven op het programma Windows Moviemaker, en gingen ze aan de slag. Het is altijd weer een verrassing om te zien hoe goed de groep de aangereikte kennis oppakt om zelfstandig aan de slag gaat daarmee. We sturen wat bij, maar het creatieve proces ontvouwt zich heel natuurlijk. Het eind-resultaat overtrof alles! Sommige items waren zo goed, dat ze direct op de website van de school gepubliceerd konden worden. Veel creativiteit, humor, maar ook genoeg serieuze onderwerpen. Wat een energie!

Ook zo’n workshop voor uw team van Ilse Godtschalk? Ze verzorgt ook gastlessen voor scholieren in filmen en monteren met de iPad en spreekt op studiedagen over de pedagogisch-didactische waarde van video in het onderwijs (po tot en met hbo). Mail ons gerust voor meer informatie: info@bureaujeugdenmedia.nl.

Reactie(s) (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 24 februari 2016
Gepubliceerd door: llse Godtschalk
Reacties: 1 reactie