Leesrace leert kinderen sneller lezen

Leessnelheid kun je vergroten met een app

De app Leesrace is binnenkort ook beschikbaar voor thuis.

Zwakke lezertjes zijn vooral trage lezers. Daar kun je iets aan doen door veel te oefenen, maar dat werkt vaak erg demotiverend: het is saai. Daarom is gekeken naar een manier om met een app dit te ondervangen. Leesrace is een app, die speciaal ontwikkeld is om de leessnelheid te oefenen op een manier die wel leuk is. Kinderen vinden het leuk door ingebouwde game-elementen.

Beter worden dan de vorige keer

Het oranje onderzeebootje laat zien hoe snel het kind leest. Het moet sneller proberen te zijn dan het grijze bootje. Het grijze bootje reist op de gemiddelde snelheid van het kind in vorige leessessies. Hierdoor is het kind in competitie met zichzelf. Als het kind zo steeds beter wordt, wordt het onderzeebootje een auto, een helicopter, een raket, en uiteindelijk een ruimteschip.

Hier vind je een illustratie (de video kan helaas niet worden ingebed).

Uit onderzoek blijkt dat het werkt. Kinderen uit groep 4 die met de app werkten, (het was de groep zwakste leerlingen), gingen er met een paar uur oefenen al flink op vooruit. En de effecten waren een paar weken later nog te zien, en ook bij andere woorden dan waarmee geoefend was. Tot nu toe was de app alleen nog beschikbaar voor scholen die meededen aan het wetenschappelijk onderzoek. Maar binnenkort komt de app ook beschikbaar voor de markt.

Meer over het onderzoek op Kennisnet. Het wetenschappelijke artikel is recent gepubliceerd.

Reactie(s) (5)

 1. Luc Koning (reply)

  6 januari 2023 at 16:44

  Je kunt door te oefenen kinderen inderdaad sneller leren lezen, maar er is wetenschappelijk geen enkele noodzaak om dat te doen. Er is voor het begrijpend lezen ook geen wetenschappelijke evidentie dat snel lezen nodig is. Amerikaans onderzoek van Good en Burns hebben dat aangetoond en uit het promotie-onderzoek dat ik doe blijkt dat eveneens.

 2. Justine Pardoen (reply)

  10 december 2020 at 05:23

  Ik heb wel eens uit proberen te vinden wat er met de app gebeurd is. Voor zover ik nu begrijp heeft hij alleen een functie gehad tijdens het onderzoek en waren er geen middelen om de app uit te brengen voor consumenten. Het kost ook best wat om zoiets goed bij te houden. Helaas.. hij is dus niet beschikbaar voor thuisgebruik.

 3. Hilde (reply)

  9 december 2020 at 21:17

  Is deze app al beschikbaar voor thuisgebruik?

 4. juffie (reply)

  2 mei 2019 at 20:10

  zelfde vraag als hierboven….

 5. Ditte Valk (reply)

  8 mei 2018 at 12:41

  Is deze app al beschikbaar voor thuis gebruik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 19 mei 2017
Gepubliceerd door: Justine Pardoen
Reacties: 5 reacties