Ilse Godtschalk

Ilse Godtschalk Bureau Jeugd & MediaIlse Godtschalk studeerde aan de Uva pedagogiek met specialisatie media. Ze maakte een film in plaats van een geschreven afstudeerscriptie. Daarvoor werkte ze 10 jaar in het onderwijs in diverse klassen, van kleuteronderwijs tot MBO. Na haar studie werkte ze 13 jaar bij SchoolTV. Zo bedacht ze het concept van Het Zandkasteel, maakte ze vele afleveringen van Huisje Boompje Beestje en stond ze aan de wieg van Teleblik, een beeldarchief voor het onderwijs. Voor het SchoolTV-Weekjournaal bedacht ze de cliptoetsen (kaarten met interactieve filmpjes waarmee de kennis verdiept en de verwerking getoetst kon worden).

Vanuit haar eigen bedrijf Cameraworks, een productiebedrijf gespecialiseerd in educatieve video en films, ontwikkelde ze Movietrader: interactieve video’s voor verschillende toepassingen, waaronder e-learning voor bedrijven. Met de ontwikkeling van Movietrader en de verschillende toepassingen waaronder de Mediawijsheid Clipcard (ook wel Quizkaart) won ze verschillende prijzen. De Mediawijsheid Quizkaart wordt in bibliotheken gebruikt en door de instellingen zelf geactualiseerd met de zeer gemakkelijk te gebruiken software.

In Curacao en St. Maarten zette Ilste een medialab op om jongeren daar mediawijs te maken. Op dit moment oriënteert ze zich op een nieuwe plek ergens in de wereld waar ze een medialab kan opzetten.

Ilse is moeder van drie kinderen, waaronder twee pubers…

“Leren door middel van video is mijn passie. Deze tijd vind ik dan ook fantastisch: iedereen kan nu zelf film maken! Als je ziet hoe gemakkelijk en leuk kinderen het vinden om te werken met video, dan hoop je dat het onderwijs daar zo snel mogelijk meer mee gaat werken. Ik wil daarbij helpen.”

Vanuit Bureau Jeugd & Media is Ilse actief op studiedagen in het onderwijs (van po tot hbo), waar ze presentaties verzorgt over de didactische waarde van het gebruik van video. Daarnaast geeft ze lezingen in het bedrijfsleven en verzorgt ze teach-the-teacher workshops waarin docenten leren hoe je een video maakt met je eigen tablet of smartphone, die je vervolgens interactief kunt maken om ze te kunnen inzetten in het onderwijs.  Ook voor gastlessen aan leerlingen is ze te boeken.