25
februari
2019
Fornite - Bureau Jeugd en Media

Gepubliceerd door Harry Hol in Ouders

Fortnite bij het ontbijt?

We horen het inmiddels best vaak: leerkrachten van het basisonderwijs die het eerste uur met een klas vol drukke kinderen zitten. Kinderen die over niks anders willen praten dan Fortnite en nog met een hoofd vol spannende ervaringen zitten. Is het slim om ouders hierop aan te spreken?

Dat Fortnite Battle Royale (Pegi 12, zie Kijkwijzer.nl of Pegi.info) een hit is hoeven we niemand meer te vertellen. Het spel is zo mogelijk nog populairder dan Pokémon en Minecraft ooit zijn geweest. De reden van die populariteit komt voor een deel uit het feit dat het gewoon een erg goed gemaakt spel is. Spelers worden met 100 tegelijk op een virtueel eiland gedropt en wie als laatste overleeft, heeft gewonnen. Een geavanceerd tikkertje, eigenlijk met heel veel tactische mogelijkheden. Geen idee over wat het inhoudt? Meester Sander legt het hier uit.

Niet schadelijk….

Een andere oorzaak voor de populariteit ligt in het sneeuwbaleffect: iedereen speelt het en als je dan zelf niet meedoet, lig je er een beetje uit. Dat sociale aspect is ook waardoor de rage maar niet wil overwaaien. Het is inmiddels een deel van het sociale contact geworden van grote groepen kinderen en tieners.

Daar is op zich niets mis mee. Spellen zoals Fortnite zijn niet schadelijk en zo lang je als opvoeder een oogje in het zeil houdt zijn ze veilig. Tip: vraag eens met wie ze allemaal praten online. Zijn het vrienden die ze in het echt ook kennen, of zijn het gamevrienden die ze in het echt niet kennen? Praat met je kind)

maar wel invloed!

Toch heeft zo’n spannend spel wel degelijk invloed op een kind, net zoals een spannende film of sportwedstrijd dat heeft. Het slokt even alle aandacht op, maakt kinderen druk en geeft hen een flinke dosis adrenaline. En dat is ook wat leerkrachten inmiddels ‘s ochtends ervaren, als kinderen al tijdens het ontbijt mogen spelen.

Bij computerspellen is het daarom verstandig om met je kind afspraken te maken over wanneer ze wel en wanneer ze niet spelen. ‘s Ochtends voor het naar school gaan is niet best voor de concentratie later op de dag. Ook is het niet slim om een kind vlak voor bedtijd nog te laten spelen, omdat ze daar alleen maar extra wakker van worden en het gevolgen heeft voor de slaapkwaliteit. Effect van het gamen is nog in de hersens te zien nadat ze al in slaap gevallen zijn….

Voor de ‘gewone’ vrije tijd is het doorgaans niet nodig om je al te veel zorgen te maken over gamende kinderen, zo lang andere belangrijke zaken (zoals huiswerk en contact met vrienden buiten het spel) gewoon goed lopen. Maak je je zorgen? Stel jezelf dan eerst de vraag of je je ook zorgen zou hebben gemaakt als je kind net zo veel zou lezen als gamen. Is het antwoord ‘nee’ dan is er geen sprake van overmatig gamen en is het kind gewoon bezig met een leuke liefhebberij.

We horen het inmiddels best vaak als we op scholen komen voor een gastles of een ouderavond: leerkrachten van het basisonderwijs die het eerste uur met een klas vol drukke kinderen zitten. Kinderen die over niks anders willen praten dan Fortnite en nog met een hoofd vol spannende ervaringen zitten. We vinden dat leerkrachten ouders hierop aan kunnen spreken. Liever geen Fortnite bij het ontbijt…

Gerelateerde berichten
Mediawijsheid en reflectie - Bureau Jeugd en Media
Scholen

Mediawijsheid na corona – welke lessen zijn geleerd?

Lees verder

Bureau Jeugd & Media