Wombo

De spiegel van Wombo

Wombo is de nieuwe hype: een app waarmee je foto's kunt deep-faken in bewegende beelden die een liedje zingen. Politici en leden van het Britse koningshuis komen rickrollend op sociale media voorbij. Jacqueline Kleijer waagde zich er ook aan en doet verslag.

Sinds een paar dagen ‘Womboot’ het internet er op los. Wombo is een deepfake-video-app waarbij je je eigen selfie kunt laten playbacken. Het werkt vrij simpel: er staat al een kader afgebeeld waarin je profiel moet passen. Liefst met je mond dicht, is de aanwijzing.

Ook ik ging ermee aan de slag. Verbluffend is het. Dat je jezelf dance moves ziet maken, waarvan je hoopt dat ze op dansvloer ook zo over komen. In de familie-appgroep womboode mijn nicht haar babietje, die ineens met tanden zong: “I feel good!”

Het staren naar de bewegende beelden vanuit een stilstaand beeld deden me aan Harry Potter denken. Wie had kunnen denken dat ook wij bewegende foto’s zouden hebben en dat dit niet alleen aan Zweinstein is voorbehouden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Culturez-vous (@culturezvous)

Spiegel van Neregeb

Wat door deze app ook niet meer alleen aan Harry Potter toegeschreven kan worden, is de Spiegel van Neregeb. Als je in die spiegel kijkt kun je wegkwijnen, doordat je ziet wat je het meest begeert. De spiegel toont kennis noch waarheid. Wikipedia zegt daarover: “Veel mensen zijn reeds weggekwijnd voor de Spiegel, betoverd door wat ze zagen. Anderen werden krankzinnig omdat ze niet wisten of wat ze zagen al dan niet mogelijk was. Er staat een spreuk boven de Spiegel: Neregeb jiz taw ra amneiz nesnem tawt einno otki. Andersom (in spiegelschrift) staat er: Ik toon niet wat mensen zien maar wat zij begeren. “Neregeb” is dus het spiegelbeeld van “begeren”.

Ik womboode een foto van mijn zevenjarige zelf. Dat was echt wel freaky. De Spiegel van Neregebdeed zijn ding: voor ik het in de gaten had, ‘kwijnde’ ik zo een uur naar mijn zevenjarige ik. En toen deed ik iets waarvan ik wist dat ik het eigenlijk niet zou moeten doen. Een paar weken geleden kreeg ik de mooiste foto’s die ik nog nooit had gezien, van wijlen mijn moeder en mijzelf. Op één foto daarvan was mijn moeder wombowaardig. Ik deed het toch. Nu zingt mijn moeder, dat ze mij nooit op gaat geven en me nooit in de steek gaat laten. En ik weet het, het is kennis noch waarheid. En ik weet dat ik hier niet krankzinnig van ga worden, omdat ik weet dat dit beeld deep fake is, maar wat is het fijn om een diep verlangen voor je te zien, alsof het waar is.

Deep fake toont als net de Spiegel van Neregeb kennis noch waarheid. Het toont een bewerkt beeld. Het is een mate van beïnvloeding die verder gaat dan wat we tot nu toe kenden. Als je zelfs door deze app, die je als spielerei kan beschouwen, al ziet welke emoties dat kan oproepen, dan belooft dit nog heel wat voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 13 maart 2021
Gepubliceerd door: Jacqueline Kleijer