13 tips om te programmeren

Op 7 oktober 2015 verzorgde ik samen met Raoul Teeuwen  een aantal workshops ‘Programmeren geeft je powerrrrr’ op de jaarlijkse personeelsdag van ATO scholenkring. Deze stond dit jaar in het kader van de leraar van de Toekomst. De deelnemers kregen in een korte presentatie de theorie over programmeren aangereikt en gingen daarna zelf ervaring op doen met leuke, nieuwe programmeertools. Hiervoor hadden we een hele kist met spullen meegenomen, waaronder de mBot, de 3D pen, een Scribbling, een MakeyMakey en GoogleCardboard. Van deze laatste hebben we getoond hoe je zelf een opname kunt maken. En met de MakeyMakey deden we met de docenten een leuke oefening, zoals je in dit filmpje kunt zien:

De docenten werden al snel enthousiast en de vraag ‘waar kunnen we dit allemaal vinden?’ was natuurlijk onvermijdelijk. We hebben daarom voor de deelnemers de leukste dingen bij elkaar gezet in onderstaande Thinglink. (Beweeg met je muis over de plaatjes. Er verschijnt dan een korte toelichting en een link naar meer informatie).

Naschrift 14 oktober

  1. In het kader van de Codeweek is ook een nieuwe startergids verschenen voor programmeren in het onderwijs: de Programmeerwijzer. Dertig pagina’s met tips en tools. Zie dit artikel op Mediawijzer.net. De Programmeerwijzer meteen downloaden kan ook. Klik hier (pdf).
  2. Kennisnet publiceerde een paar dagen eerder een document voor scholen, om op beleidsniveau na te denken over het invoeren van programmeerlessen op school. Wat we kunnen leren van de situatie in Engeland is hier de basisvraag. Zie dit artikel op de website van Kennisnet. Het rapport meteen downloaden kan hier (pdf).

Justine Pardoen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd op: 11 oktober 2015
Gepubliceerd door: Pauline Maas