1
augustus
2017
Talkshow naspelen

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Scholen

Talkshow naspelen op school

Mediawijsheid en burgerschap: Pauw & Jinek naspelen – vmbo-scholen in Rotterdam hebben het gedaan met groot succes.

“Op het Carré College (VMBO) in Rotterdam wordt Pauw & Jinek nagespeeld. Het gaat er professioneel aan toe. Khalid Haddouti (15) is de presentator, Othman Darnoun (16) gast aan tafel. Andere leerlingen vormen het publiek. Er zijn ook straatinterviews gehouden.”

“Denderende onderwerpen komen langs. Over een ‘donkere man’ die een broodje at in de bus en vervolgens door de politie hardhandig werd gearresteerd. Over leden van de Haagse rapgroep SFB (Strictly Family Business) die op beschuldiging van seksueel misbruik vastzaten in een Surinaamse gevangenis. Over internationaal terrorisme en ‘de moslimban’ van de Amerikaanse president Donald Trump”, schreef de Volkskrant.

Naast Carré en Het Zadkine heeft ook het Rotterdams Vakcollege de Hef meegedaan aan het project The Way We See dat radicalisering en polarisatie onder de leerlingen tegen moet gaan. Het is gefinancierd door de gemeente Rotterdam.

Radicalisering

“We kunnen opvattingen die snel als radicaal worden beschouwd beter bespreken dan ze bij voorbaat als bedreigend wegzetten”, zegt Faïrouz ben Salah, de bedenkster. Radicalisme is volgens haar een vorm van maatschappijkritiek, die pas een bedreiging gaat vormen wanneer deze niet gekanaliseerd wordt. Een open houding tegenover hun opvattingen stelt jongeren in staat hun opvattingen te uiten, hierop te reflecteren en deze te ontwikkelen. Door het zelf produceren van beelden, tekst en geluid leren zij hoe media gemaakt wordt, welke afwegingen daarbij een rol spelen en hoe media-uitingen benut kunnen worden. Het biedt docenten uitstekende aanknopingspunten om maatschappelijke onderwerpen in de klas te behandelen en leerlingen leren eventueel ervaren boosheid om te zetten in iets positiefs.

Mediawijsheid en burgerschap

Het project kreeg alle leerlingen betrokken aan het werk. Het effect was groot: meer begrip voor elkaar, begrip voor het feit dat er verschillende standpunten zijn, dat een verhaal altijd groter is dan op het eerste gezicht lijkt, dat anderen luisteren als je je mening goed formuleert. Om maar iets te noemen. In dit project komen mediawijsheid en burgerschap samen.

Uiteindelijk deden Carré, het Zadkine en De Hef (scholen met gemengde leerlingengroepen) mee, zonder het te benoemen als preventie van radicalisering tegenover de leerlingen zelf. Zij integreerden de talkshows in hun lessen maatschappijleer of burgerschapskunde. Om, zeggen de docenten van de scholen, ‘maatschappelijke bewustwording in gang te zetten, verschillende invalshoeken bespreekbaar te maken, mediawijsheid te bevorderen’. Idealiter wordt polarisatie daardoor tegengegaan: leerlingen kunnen zich beter in elkaar inleven.

Ook op uw school?

Faïrouz ben Salah voegt zich vanaf het nieuwe schooljaar bij het team van Bureau Jeugd & Media als spreekster over media en radicalisering voor een studiedag of mentorentraining. Samen met haar collega’s en Bureau Jeugd & Media kan een dergelijk project ook op scholen in andere regio’s worden uitgevoerd. Het is geschikt voor een projectweek, maar het kan ook in één enkele dag worden uitgevoerd. De lessen kunnen ook ingepast worden in het gewone rooster. Neem gerust contact op met ons, om te onderzoeken of het iets is voor uw school.

De invulling is maatwerk, zodat het actueel en relevant is voor de leerlingen. Zo zouden we in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen met deze methodiek leerlingen actief kunnen laten nadenken over hun rol in onze democratie. Lokale politici kunnen in de talkshow die leerlingen zelf produceren, een rol krijgen als gast. Maar ook buurtbewoners of lokale ondernemers kunnen worden uitgenodigd. De methodiek biedt ook mooie aanknopingspunten als voorbereiding op het sector- of profielwerkstuk. Workshops waarin docenten worden getraind om, gebruikmakend van de methodiek maatschappelijke vraagstukken in de klas te bespreken, kunnen onderdeel uitmaken van het aanbod.

Zit u in de lokale politiek en wilt u een bijdrage leveren op een school in uw gemeente? Stuur ons een mailtje: info@bjm.nl.

Interesse voor dit project op uw school? Stuur ons een berichtje, dan nemen we contact op.

Gerelateerde berichten
pesten tijdens online les - Bureau Jeugd en Media
Scholen

Pesten gebeurt ook in de online lessen

Lees verder

intieme technologie
Onderzoek

Wet beschermt persoonlijke gegevens van burgers onvoldoende

Lees verder

Bureau Jeugd & Media