31
maart
2017
MediaDiamant

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Nieuw: de MediaDiamant, houvast voor ouders in de mediaopvoeding

Vlak voor de Media Ukkie Dagen is de MediaDiamant geïntroduceerd: een houvast voor ouders in de mediaopvoeding.

De MediaDiamant is bedoeld om het gesprek over de verschillende kanten van mediaopvoeding op gang te brengen. De diamant heeft 5 facetten en elk facet geeft aanleiding om bewust keuzes te maken die passen bij de eigen opvoeddoelen en gezinssituatie.

Wil je de MediaDiamant als geheugensteuntje thuis ergens neerleggen? Dan kun je hier een plaatje vinden om te knippen en vouwen.

De MediaDiamant is gebaseerd op kennis van experts en wetenschappers. Ook Bureau Jeugd & Media heeft meegedacht. We zijn blij dat het geen voorschrijvend model is geworden, maar een steuntje voor ouders om na te denken over hoe zij de mediaopvoeding willen vormgeven in hun gezin.

De MediaDiamant heeft 5 kanten:

  1. Plezier – geniet van de mogelijkheden
  2. Veilig – voorkom risico’s
  3. Samen – begeleid je kind
  4. Inhoud – weet welke media geschikt zijn
  5. Balans – momenten met en zonder

Voor 0 – 6 jaar (de ukkies) vind je uitleg hier.

MediaDiamant

Ook voor oudere kinderen is de houvast handig. Zie hier.

Plezier

Aan media kun je op heel veel verschillende manieren plezier beleven. Ouders en kinderen kunnen genieten van leuke en leerzame inhoud, creatief zijn met media en media gebruiken om contact te hebben met anderen en elkaar.

  1. Laat je kind media gebruiken om te ontspannen en plezier te hebben.
  2. Gebruik media om met elkaar in contact te blijven, bijvoorbeeld via Skype en WhatsApp.
  3. Stimuleer je kind om media te gebruiken om creativiteit, muzikaliteit of andere talenten verder te ontwikkelen.

Veilig

Via media krijgen kinderen van alles te zien en komen ze met anderen in contact. Daar kunnen ook dingen bij zitten die nog niet geschikt zijn voor hun leeftijd, of mensen met verkeerde bedoelingen. Filters, een goede begeleiding en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat je kind media veilig kan gebruiken.

  1. Veilig mediagebruik begint met wat je aan media in huis haalt.
  2. Maak goede afspraken met elkaar. Kies bijvoorbeeld samen welke filmpjes en games je geschikt vindt en bespreek hoe je je online gedraagt.
  3. Grijp in als iets niet goed gaat en durf – waar nodig – advies te vragen aan professionals.

Samen

Het samen met je kind bezig zijn met media zorgt voor plezier, maar ook voor veiligheid. Je houdt als ouder zicht op wat je kind te zien krijgt en hoe hij of zij dit ervaart. En voor je kind wordt het gewoon om media-ervaringen met jou als ouder te delen en erover te praten.

  1. Kijk mee en praat samen over het mediagebruik van je kind.
  2. Hoe jij media gebruikt is hét voorbeeld voor je kind, bijvoorbeeld geen mobieltjes aan de eettafel.
  3. Blijf nieuwsgierig naar wat je kind met media doet. Stel vragen als: wat is jouw favoriete filmpje op YouTube? Je mooiste plek in Minecraft? Vraag je kind om het uit te leggen en luister naar wat je kind vertelt.

Inhoud

Media ontwikkelen zich razendsnel. Iedere dag zijn er weer nieuwe apps, spelletjes of staan er andere filmpjes online. Het is belangrijk dat media aansluiten bij de belangstelling, de kennis en het ontwikkelniveau van je kind, er mooi en aantrekkelijk uitzien, en veilig en makkelijk te gebruiken zijn. Voor kleintjes (tot 6 jaar) is het gloednieuwe KindMedia.nl een startpunt. Voor professionals in de kinderopvang, maar ook voor ouders zijn er tips voor goede apps.

  1. Blijf op de hoogte en probeer alle (sociale) media uit. Word zelf lid om te ontdekken hoe het werkt, al is het maar voor één dag.
  2. Toets apps altijd op deze drie belangrijke criteria: aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijk.
  3. Gebruik betrouwbare websites met tips over goede media.

Balans

Veel ouders willen dolgraag weten hoeveel tijd een kind dagelijks aan media mag besteden en waar de grens ligt. Hier zijn alleen geen officiële richtlijnen voor te geven: ieder gezin, ieder kind en iedere situatie is hierbij uniek. Het is vooral belangrijk dat media één van de, maar niet de enige activiteit vormen waar je kind zich op een dag mee bezig houdt.

  1. Zorg dat je kind niet alleen bezig is met media. Contact met anderen, buitenspelen, sporten, slapen en dingen ontdekken in het ‘echte leven’ zijn belangrijk voor zijn/haar ontwikkeling.
  2. Maak goede afspraken over wanneer jullie even geen media gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens huiswerk, op de slaapkamer of aan de eettafel.
  3. Laat je kind vlak voor het naar bed gaan geen gebruik maken van (digitale) media. Ze krijgen dan te veel prikkels en indrukken om te verwerken, en het blauwe licht van het beeldscherm verstoort de slaap.

Het theoretisch kader van de MediaDiamant is hier te vinden (pdf).

Gerelateerde berichten
baby's met smartphone
Onderzoek

De rol van media bij aandachtsproblemen (adhd) is nog onbegrepen

Lees verder

Oneerlijk zaken doen
Online jeugdcultuur

Vloggers en YouTubers (8) – Oneerlijk zaken doen

Lees verder

Bureau Jeugd & Media